Jogszabályváltozás – Októbertől csökken a távhő ára

A februárban elfogadott rezsicsökkentési törvény október 1-jén hatályba lépő szabálya szerint a távhő díja akkortól 3,3 százalékkal csökken.

A jogszabály úgy fogalmaz, hogy a lakossági felhasználó részére, a távhő szolgáltató által kibocsátott számlában, a 2014. szeptember 30-át követő időszakban igénybevett távhőszolgáltatásért fizetendő összeg nem haladhatja meg a 2013. november 1-jén alkalmazott díjtételek alapján, ugyanazon feltételekkel – például ugyanakkora fogyasztás, légtérfogat stb. – számított összeg 96,7 százalékát.

Ugyancsak ez a törvény határozza meg – szintén október elsejei hatállyal – a villamos-, illetve a gázvezetékhez történő csatlakozás díjának a meghatározását.

Például a villanyhálózathoz való csatlakozás díja nem haladhatja meg a csatlakozások érdekében – közvetlenül – hálózati beruházásokra fordított összegek nagyságát. Az alkalmazandó díjat a  Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke határozza meg.

A gáz-csatlakozás díjára nincsenek részletes törvényi feltételek, azt is az előbbi hivatal elnöke jogosult meghatározni. Az elnök ezen jogkörét sarkalatosnak minősítette a törvény.

Forrás: mti.hu