Egy tokaji társasházé az év homlokzata

Hetedik alkalommal választották ki az elmúlt időszak kiemelkedő épületeit az Év Homlokzata Pályázaton. A társasházak kategóriában egy tokaji épület nyerte el a díjat.

A tervezők és kivitelezők számára kiírt díj célja az újonnan épült vagy felújított homlokzati megoldások értékelése és díjazása építészeti, esztétikai, műszaki és gazdaságossági szempontok alapján. Több mint kétszáz pályamű érkezett öt kategóriában (családi ház, társasház, középület, panel és műemlék), amelyeket független, szakmai zsűri bírált el.

tarsashaz_kategoria_nyertes_epulete_fuzes_andras.jpg

A múlt, a jelen és a jövő esszenciáját jeleníti meg az a Tokaj főutcáján álló épület, amely az Év Homlokzata Pályázat társasház kategóriájának nyertes pályaműve lett. A saroktelken – több műemlék környezetében – a meglévő épület részleges elbontásával és bővítésével alakították ki a társasházat. Az épületet Füzes András tervezte Salamin Ferenc közreműködésével.

tarsashaz_fuzes_andras_4_kicsi.jpg

A vegyes falazatú, jobb állapotú főutcai szárnyban egy kávézót is kialakítottak. Az elbontott oldalszárny helyén három lakás kapott helyet. Az épület különlegessége a secco-technikával készített falkép, amelyet Füzes András festett a homlokzatra. Az építészmérnök az Év Homlokzata díjátadó gálaesten vette át a kategóriagyőzelemért járó egymillió forintos díjat.

ev_homlokzata_gala_2014_tarsashaz_kategoria_nyertes.jpg

Hetedik alkalommal hirdették meg az Év Homlokzata Pályázatot, amely az elmúlt évtizedben ismert szakmai fórummá vált. Míg az első kiírásra ötven nevezés érkezett, addig idén öt kategóriában 210 pályaművet adtak be.  A nyerteseket építész-szakmai zsűrit választotta ki.

Az öt kategória legszebb homlokzatainak pályázói egy-egymillió forintos díjat vehettek át. A pályázaton kategóriánként még további díjazottakat választott ki a zsűri, akik számára a Baumit egy építész-szakmai tanulmányutat szervez Bécsbe.

tarsashaz_fuzes_andras_17_kicsi.jpg

„A társasház kategória nyertese megkérdőjelezhetetlenül az egyik legkiválóbb pályamű volt a sokszínű mezőnyben. A tokaji épület földszintje finoman idézi a múltat, míg az új emeletráépítés már mai hangulatot mutat. Kuriózum, hogy az emeleti rész festményeit az építész, Füzes András saját kezűleg festette meg, amely különleges hangulatúvá teszi ezt az eredetileg századfordulós épületet. Tokaj főutcáján ez az épület férfivá érett, aki tiszteli a múltját, ismeri a jelenét és ezért irányt tud mutatni mindnyájuknak a jövőre nézve is” – mondta Jánosi János, Ybl-díjas, Pro Architectura-díjas építész, az Év Homlokzata zsűrijének tagja az Év Homlokzata 2014 Pályázat díjátadóján.

Forrás: minap.hu