Új pályázati lehetőségek – az NFM elindította a környezeti és energiahatékonysági uniós pályázatokat

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében első körben 58 milliárd forinttal támogatja a települési vízellátáshoz, szennyvízelvezetéshez és -tisztításhoz kapcsolódó projekteket – mondta Szabó Zsolt, az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Kiemelte: a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban a tárca együttesen 1116 milliárd forinttal „gazdálkodhat”, ennyi áll rendelkezésre az uniós és hazai társfinanszírozással együtt a különböző fejlesztési projektekre.

A KEHOP-hoz kötődő intézkedések hozzájárulnak majd Magyarország uniós kötelezettségeinek teljesítéséhez, segítik a környezeti állapot javulását, és általuk jelentős mértékben csökkenthetők a fogyasztók energiaköltségei – tette hozzá Szabó Zsolt.

Szabó Zsolt ismertette: a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus környezeti és energiahatékonysági fejlesztéseit megalapozó KEHOP többek között a víziközmű-fejlesztéseket, a vízgazdálkodást, az árvíz- és katasztrófavédelmet, a természetvédelmet, az épületek energiahatékonyságának és a megújuló energiák részarányának növelését támogatja.

A fejlesztési tárca első körben 58 milliárd forinttal támogatja a települési vízellátáshoz, szennyvízelvezetéshez és -tisztításhoz kapcsolódó projekteket, a második körben a vízgazdálkodáshoz, ár- és belvízvédelemhez kapcsolódó beruházásokat finanszírozó támogatási konstrukciók elindítását tervezi – mondta Szabó Zsolt.

Közölte, hogy a jövő év első felében meghirdetendő pályázatok főként a megújuló energiaforrások alkalmazásának növelését és az energiafelhasználás csökkentését segítik majd.

Szabó Zsolt szólt arról is, hogy a társasházak energiafelhasználásának csökkentésére, az energiatakarékosság javítására – többek között a nyílászárók cseréjére – várhatóan még az idén újabb pályázatokat írnak ki 10 milliárd forint összegben, amit a kvótaértékesítésből finanszíroz az állam.

Új pályázati konstrukcióként jelezte Szabó azt, hogy novemberben teszik közzé 20 milliárd forintos keretösszeggel a minimum 5 lakásból álló társasházaknak szóló energiahatékonysági pályázatot, amely mind a téglából épített, mind a panelházak számára nyitott lesz. A keretösszeg fele-fele arányban oszlik majd meg vissza nem térítendő pénzből (jórészt a széndioxid-kvóta értékesítéséből befolyó pénzből finanszírozza ezt a kormány), illetve vissza térítendő részből. Utóbbit várhatóan két pénzügyi intézmény folyósítja majd nagyon kedvezményes, 2,5-3,0%-os éves kamat mellett 4 évre, amelyből az első két év türelmi időt tesz majd ki. Ezen időszak alatt a végrehajtott energiahatékonysági beruházás olyan mértékű megtakarítást (a megfogalmazás szerint mennyiségi rezsicsökkentést) ér majd el, hogy az érintetteknek nagyon megéri majd a program.

Az államtitkár azt is bejelentette: cél, hogy valóban mindenkinek vonzóvá tegyék a társasházi energiahatékonysági pályázatot, ezért az eddigi egyharmados vissza nem térítendő támogatási részt a terveik szerint 45-50%-ra megemelik. A részletekről várhatóan novemberben külön sajtótájékoztatón ad majd tájékoztatást a tárca, de azt már most jelezte, hogy a felhasználási célok között nem csak a klasszikus energiahatékonysági megoldásokra (szigetelés, nyílászáró és födémcsere) lehet pályázni, hanem napelemes, illetve geotermikus megoldásokra is.

Forrás: mti.hu