A miskolci lakások amortizációjának megakadályozásáról szóló általános vitával folytatódott a hétfői ülésnap tárgyalása keddre virradó éjjel

Parlamenti tudósítás. Fidesz: meg kell akadályozni a lakások teljes amortizációját

Csöbör Katalin

Csöbör Katalin

Csöbör Katalin (Fidesz) önálló képviselői indítványban terjesztett be egy törvénymódosítási javaslatot. E szerint nem kellene alkalmazni a kilakoltatási moratóriumot azokra alakásokra, amelynél a végrehajtást kérő egy helyi önkormányzat vagy olyan szervezet, amelyben az állam vagy a helyi önkormányzat külön-külön vagy együtt száz százalékos részesedéssel rendelkezik, és írásban kötelezettséget vállal a felújításra a birtokba vételétől számított két éven belül, és pályázatot ír ki a településen munkát vállalóknak bérbeadásra.

A képviselő elmondása szerint egy komplex helyzet megoldására irányul a javaslat. A gond Miskolcról ered és az ingatlanok teljes amortizációját igyekszik megakadályozni.

Répássy Róbert államtitkár a kormány nevében támogatásáról biztosított a képviselőt.

Vas Imre (Fidesz) a javaslat fő pontjainak ismertetése után a javaslat támogatását kérte a képviselőktől.

Varga László (MSZP) az Avas lakótelepen kialakult helyzetről azt mondta, olyan családok kerültek egyes lakásokba, akik nem fizettek közös költséget, ellehetetlenítették a lakóközösséget. A javaslat fontos célokat fogalmaz meg, ezeket 2010-ben az MSZP is megtette Miskolcon, de a Fidesz kilakoltatási moratóriuma megakadályozta a megoldást – fűzte hozzá.

Gyüre Csaba (Jobbik) szerint szép elv, hogy a lakásokat felújítsák, és helyben lakók költözzenek be, de korábban kilakoltatási moratóriumot vezettek be.

Párttársa, Z. Kárpát Dániel arra hívta fel a figyelmet, hogy ha elfogadják a jogszabályt, akkor „kiengedik a szellemet a palackból”. Olyan lobbierők indulhatnak el, amelyek veszélyeket rejtenek magukban, emellett semmilyen víziót nem tartalmaz a javaslat.

Schiffer András (LMP) teljes egészében elfogadhatatlannak nevezte a tervezetet, mert lokális érdekeknek megfelelően próbálják az egész országot átszövő jogrendszert átalakítani. Ez súlyos felelőtlenség, mert nem tudni, hogy mivel jár az ország más pontján. A másik fontos jogi kifogás, hogy a javaslat ellenkezik az alaptörvény jogegyenlőséget biztosító klauzulájával, így tömegével lesznek alkotmányjogi panaszok és nem kétséges, hogy az Alkotmánybíróság hogyan fog dönteni.

Csöbör Katalin úgy válaszolt, hogy a felvetéseket köszöni, megfontolja őket.

A vitát az ülést vezető Lezsák Sándor lezárta.

Forrás: mti.hu