Óbuda-Békásmegyer önkormányzata tudatos környezetvédelmi munkát folytat

Óbudán a városvezetés szemléletét a környezettudatosság tekintetében alapvetően meghatározta az a 8 évvel ezelőtt indult és 2009-ben befejezett, az Európai Unió által is támogatott program, melynek során a kerületben a Faluház néven ismert Szőlő utcai szalagpanelház energetikai felújítását elvégezték – mondta az MTI-nek Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

Ebben a panelházban 886 lakásban mintegy 3000 ember él. A házat a program keretében teljes egészében szigetelték, és mintegy 1500 négyzetméter felületű napkollektor-rendszert is kiépítettek. Ez a rendszer biztosítja a ház melegvíz-szükségletének 52 százalékát, továbbá az épület energiafelhasználását 45 százalékkal lehetett csökkenteni. Mindez éves szinten mintegy 280 tonnával kevesebb üvegház-hatású gáz kibocsátását eredményezi. Egy lakás éves nettó energiaköltsége pedig 220 ezer forintról 150 ezer forintra csökkent. „A rezsicsökkentésnek ez a legjobb példája” – hangsúlyozta a polgármester.

Emellett az önkormányzat elindította Óbudán a panel-rehabilitációt, így 2010 óta önkormányzati támogatással 1890 önerős, míg a panelfelújítás során további 740 lakás energetikai korszerűsítése készült el. Mindez lakásonként átlagosan 30-50 százalékos energia-megtakarítást jelent a lakók számára. Hozzátette: Budapest III. kerületében a panelépületek 20-25 százalékát tudták eddig megújítani. Emellett a panelépület-állomány további 20 százalékának megújítását már előkészítették.

Az óbudai önkormányzat számára szintén fontos a közintézmények felújítása. Az elmúlt 10 évben 15 önkormányzati intézményben hajtottak végre komplex energetikai korszerűsítést. Így évente 717 tonnával csökkentették átlagosan az üvegházhatású gázok kibocsátását. Mindez egy évtized alatt mintegy 2500 tonna kibocsátás-csökkenést, és mintegy 15 és fél ezer gigajoule energia-megtakarítást jelent. Ez egy fűtési szezonban mintegy 40 millió forintos megtakarítást eredményez az óbudai önkormányzat számára.

Ezeket az eredményeket és Óbuda-Békásmegyer környezetbarát törekvéseit az Európai Unióban október elején Európai Klímasztár díjjal ismerték el – mondta a polgármester. Emlékeztetett: a főváros III. kerületének környezettudatos tevékenységéhez még az is hozzátartozik, hogy folytassa a volt óbudai gázgyár megkezdett kármentesítését. Ezt a programot az elmúlt években a fővárossal közösen készítette elő a kerületi önkormányzat. Bús Balázs reményét fejezte ki, hogy mielőbb be is lehet fejezni, a projekt ugyanis országosan mintául szolgálhat a barnamezős területmegújításban.

A főváros III. kerületének fontos környezetvédelmi szempontja, hogy területéről a tehergépjármű-forgalmat minél nagyobb mértékben szorítsa ki. Ez csak úgy valósítható meg – hangsúlyozta Bús Balázs -, ha az M0-ás autópálya északi szektorának továbbépítése mielőbb folytatódik. Ennek a projektnek a megvalósításában a kerület vezetése elkötelezett, és számít a kormány segítségére. Megemlítette: 2015-ben szeretnék bevezetni a kerületben a már kidolgozott parkolási rendszert, ami szintén környezetvédelmi célokat szolgál, amit az is jelez, hogy az elektromos autók számára ingyenes lesz a parkolás. Ezzel is erősíteni kívánják Óbuda-Békásmegyer zöld arculatát.

A napokban a főváros III. kerületében, Óbudán a Graphisoft Parkban adták át az ország első e-taxi-drosztját. Az itt felállított gyorstöltést lehetővé tevő töltőoszlopnál az elektromos autót használók és az elektromos hajtású taxik is percek alatt „megtankolhatnak”. Ez a most átadott – a Graphisoft Park és a Budapest Taxi által közösen létrehozott – mintegy 15 millió forintba kerülő beruházás is azt bizonyítja, hogy a főváros III. kerületében az évek során teret hódított a környezettudatos szemlélet.

Forrás: mti.hu