OC: Három-négy év múlva kerülhet egyensúlyi állapotba a lakáspiac

A tavalyi 88 ezer eladott lakás után idén 104 ezer lakás cserélhet gazdát Magyarországon, de a kívánatos, egyensúlyi állapotot 170-180 ezer lakás eladás jelentené, amely 3-4 éven belül érhető el – mondta Déry Attila, az Otthon Centrum (OC)  ingatlan franchise hálózat vezető elemzője kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A magyar lakáspiacon a csúcs 2003-ban volt, 270 ezer tranzakcióval, és a válság kezdetén, 2008-ban is még 154 ezer lakás cserélt gazdát.

A vásárlások 20 százaléka történik hitelből, a többi készpénzes ügylet. A kamatok csökkenésével a hitelezés fellendülhet, de várhatóan az évi 60 ezer készpénzes vásárlás száma nem változik, hiszen a nagy forgalmú időszakban is ennyi volt.

Kosztolánczy György, az Otthon Centrum Holding vezérigazgatója kifejtette: a készpénzes vásárlók megmaradtak a piacon a válság után is, a hitelből vásárlók tűntek el. Az alacsony kamat ezen a helyzeten javíthat.

A lakáspiac fellendülése várható attól is, hogy az itt – 10 éves távon – elérhető 7-8 százalékos hozam már vonzza a befektetőket.

A lakáspiac fellendülésére készülve jövő év végéig 40 új irodát nyit az Otthon Centrum (OC) és egyúttal eltörlik a területi korlátot, vagyis a megfelelő új partner bárhol nyithat irodát – mondta Kühne Kata ügyvezető igazgató a tájékoztatón.

A 40 új irodából 25 lesz Budapesten illetve Pest megyében, míg 15 vidéken. Az új partnereknek három évig csak a 9+2 százalékos forgalomarányos franchise díjat kell fizetniük. Ebből 9 százalék a névhasználat, 2 százalék pedig a marketing költséghez való hozzájárulás díja. Sem a belépési, sem pedig a minimális díj nem terheli őket.

Az új irodák közül 25 – egyenként – 2,5 millió forintos támogatást kaphat az OC-től. Kosztolánczy György az MTI kérdésére elmondta, hogy ebből a számítástechnikai és egyéb irodai eszközök árát fedezik úgy, hogy azokat az OC vásárolja meg, míg a partnerek havi nettó 20 ezer forint bérleti díjat fizetnek azokért.

Forrás: mti.hu