Már tizennégy fővárosi kerületben osztatták ki a szelektív hulladékgyűjtő edényeket

Már tizennégy budapesti kerületben osztották ki a szelektív hulladékgyűjtő edényeket a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési program keretében – közölte Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes. Zárás előtti fázisban van a projekt, a főváros által vásárolt 403 ezer gyűjtőedényből már 348 ezret kihelyeztek a családi és társasházaknál – mondta Szeneczey Balázs, az elmúlt ciklus sikertörténetének nevezve a programot.

Hangsúlyozta: nem lenne siker, ha a budapestiek nem lettek volna partnerek. Ezért a főpolgármester-helyettes köszönetet mondott a fővárosiaknak. Szeneczey Balázs közölte, hogy a fővárosban 490 gyűjtősziget is van. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésre hatvanegy új, alternatív üzemű gépjárművet helyeztek üzembe.

A projekt ötmilliárd forintos költségvetésű, ebből 4,8 milliárd forint európai uniós támogatás. A projekt eredményeképpen mintegy 830 ezer budapesti háztartást tudnak bevonni a szelektív hulladékgyűjtési rendszerbe – közölte. Elmondta, második lépésben 11 milliárd forintos költségvetésű projekt keretében a többi között új válogató műveket, logisztikai központot, valamint szükség esetén új lerakót létesítenek. A projekt várhatóan 2016-ban zárul le. Szeneczey Balázs kiemelte, hogy Budapesten a lakosság partneri együttműködésének köszönhetően a rendszert két és fél év alatt be tudják vezetni.

Szűcs Panni, a BVK Holding Zrt. kommunikációs és PR-igazgatója szólt arról, hogy felmérések szerint a gyerekek többsége már hallott a szelektív hulladékgyűjtésről, a felnőtt lakosság mintegy 90 százaléka pedig hasznosnak tartja a programot. A sajtótájékoztatót a társas- és családi házak számára megrendezett szelektív gyűjtési játék, a Budapesti Szelektív Kupa díjátadója zárta.

Forrás: hirado.hu