Megkezdődött a tűzkárt szenvedett Andrássy úti ház védőszerkezetének építése

Megkezdték kedden annak a védőszerkezetnek az építését, amely a nyáron tűzkárt szenvedett Andrássy úti házat fogja védeni a további pusztulástól.

Az ideiglenes tető nyolc hét alatt mintegy 100 millió forintból készül el, és az épület tetőszerkezetének végleges helyreállításáig, de legfeljebb 3 évig marad a házon. Az építmény mintegy háromezer négyzetméternyi terület fed majd le – ismertette Sághi Attila, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke kedden, az Andrássy út 83-85. szám alatti, tűzkárt szenvedett házban tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a fémlemeztető arra szolgál, hogy megvédje az épületet a további pusztulástól, valamint hogy segítse a lakók mielőbbi visszaköltözését.

Amint a tető felkerül és a közműveket vissza tudják kapcsolni, a földszinti, az első és második emeleti lakók visszaköltözhetnek otthonaikba – fűzte hozzá Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere. Kiemelte: az önkormányzat 250 millió forintból elhárította a külső és a belső életveszélyt és ezek után is minden segítséget megad majd a társasház részére.

A polgármester felidézte, hogy az önkormányzat a tűzeset óta 50 családnak segíti a lakhatását: vannak, akiket önkormányzati lakásokban, másokat apartmanházakban helyeztek el, akik pedig önállóan oldották meg lakhatásukat, azok 100 ezer forint erejéig albérlet-hozzájárulást kapnak.

Puskás Imre, a nemzeti kulturális örökség védelméért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a parlament előtt van az örökségvédelmi törvény átfogó módosításának javaslata, amely a területet érintő számos kérdés rendezését felülvizsgálná. Tervezik egyebek mellett egy olyan ösztönző rendszer kidolgozását is, amely például adókedvezményekkel segítené a műemléki ingatlanokon történő beruházásokat a nem műemléki ingatlanokon elvégzett fejlesztésekkel szemben.

Az Andrássy úti palota július 15-én szenvedett súlyos tűzkárt, amelynek következtében megsemmisült az épület tetőszerkezete és az alatta lévő, harmadik emeleti födém. A palota épen maradt a II. emelet feletti födémig, és állnak a III. emeleti főfalak a párkányig. A további munka érdekében vissza kellett bontani az egykori padlásfödém síkjáig olyan megmaradt elemeket, szerkezeteket, amelyeknek értékes és ép alkotóelemei majd visszakerülnek az eredeti helyükre.

A speciális védőszerkezet műszakilag egy állványszerkezetre erősített trapézlemez-fedés. Maga a tartószerkezet acél csővázakból áll, amelyeket sűrűn a III. emeleti falakhoz rögzítenek. A csővázakat a tetejükön, vízszintes irányban acél-, illetve faszelemenekkel fogják össze, ehhez rögzítik a trapézlemez-fedést. A szelemenekre kerül még az a fa segédszerkezet, amely elvezeti a tetőn összegyűlt csapadékvizet.

A védőszerkezet a Forster Központ kizárólagos tulajdonát képezi. A munkák befejeztével visszabontható, és újra felhasználható.

Forrás: mti.hu