Egyebek mellett panelfelújításáról és nemzetpolitikáról szóló felszólalásokkal ért véget a jövő évi költségvetés általános vitája

A képviselők szerdától összesen harmincórás időkeretben tárgyalhatták a kormány előterjesztését. A parlament jövő héten várhatóan háromnapos üléssel folytatja munkáját, és ekkor szavazhat a 2015-ös büdzséhez benyújtott képviselői módosító indítványokról is.

Vita a panelfelújítások forrásáról

Hiszékeny Dezső (MSZP) kifogásolta, hogy a javaslatban nem szerepel a panelek felújítására szánt forrás. Szerinte ezen programok hatására csökken a rezsi, nő a lakások értéke és esztétikailag is megújulnak az épületek. Több százezer család vár erre – jelentette ki, jelezve: módosító indítványt nyújtott be az ügyben.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára nem értett egyet azzal, hogy a kormány ne foglalkozna a panelfelújítással. Példaként hozta, hogy Mosonmagyaróváron az elmúlt években a lakások 90 százalékát szigetelték, így azok értékesebbek lettek.

Jobbik: összességében kevesebb jut nemzetpolitikai célokra

Szávay István (Jobbik) örömtelinek nevezte a nemzeti együttműködési alapot érintő növekményt, de további 2,5 milliárd forintot lát erre indokoltnak. Emellett azt is kérte: hozzanak létre egy fejezetet a kisvárosi mozik eszközfejlesztésére. Az ellenzéki politikus szerint összességében kevesebb jut a nemzetpolitikára. Félmilliárd forint ácsoportosítását javasolta a magyar-ukrán határátlépés feltételeinek javítására és ugyanennyit a határon túli magyar stúdiók eszközfejlesztésére. Arról is beszélt: magyarországi diákigazolványt kellene kapniuk a határon túli magyar diákoknak és bővíteni kellene a testvérvárosi kapcsolatok kiépülését. Egyúttal példaértékűnek nevezte Ritter Imre német nemzetiségi szószóló hozzászólását.

A roma nemzetiségi szószóló támogatást kért módosítójukhoz

Farkas Félix, a roma nemzetiség szószólója arról beszélt: várják, hogy az önkormányzataik feladataihoz növelt finanszírozást kapjanak. Elégedettségének adott hangot amiatt, hogy kezdeményezéseik pozitív fogadtatásra találta, s azt kérte: a képviselők a zárószavazáson is támogassák a nemzetiségi bizottság javaslatát.

Korózs Lajos: a magánnyugdíj-pénztári tagok fel fogják gyújtani a Nemzetgazdasági minisztériumot

A költségvetési törvényjavaslat vitájának utolsó szakaszában a szocialista Korózs Lajos egy rövid felszólalásában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azon pénteken benyújtott törvényjavaslatát bírálta, amellyel szerinte a kormány a jövő év elejétől végelszámolás alá vonja a talpon maradt, hatvanezer ügyféllel rendelkező magánnyugdíjpénztárakat. „Ez a hatvanezer ember a legelszántabb” – fogalmazott az ellenzéki képviselő, majd azt javasolta az ülésteremben tartózkodó Banai Péter Benő nemzetgazdasági államtitkárnak: „ha visszamegy a minisztériumba, szóljon Varga miniszter úrnak, hogy kezdjen el pakolni, ez a hatvanezer ember fel fogja gyújtani a minisztériumot”.

Az államtitkár válaszában védelmébe vette a kötelező magánnyugdíjpénztári tagság megszüntetését, mivel szerinte azzal nőtt az öregségi nyugdíjak értéke. Ezt követően a fideszes Simon Miklós felháborítónak és uszítónak nevezte Korózs Lajos kijelentését.

Kormányzati zárszó

A vita végén a kormány nevében Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára foglalta összes a kormány jövő évi költségvetéssel összefüggő legfontosabb céljait.

A kabinet képviselője zárszavában emlékeztetett, a büdzsé elsősorban a családokat támogatja. Példaként említette erre az első házasok adókedvezményét.

Banai Péter Benő szólt arról is, hogy a kormánynak a foglalkoztatás bővülése miatt kevesebbet kell segélyre költenie, a közfoglalkoztatottak számát ugyanakkor további tízezrekkel kívánják növelni.

Kiemelte továbbá, hogy jövőre a közszférában dolgozók közül a fegyveres és rendvédelmi dolgozók, valamint a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók is béremelésre számíthatnak, a nyugdíjak pedig az infláció mértékével emelkedhetnek majd.

Az ülést vezető Hiller István lezárta a jövő évi költségvetés általános vitáját, majd bezárta a Ház ülését.
Az Országgyűlés hétfőn háromnapos üléssel folytatja munkáját.

Forrás: mti.hu