A nap ábrája: ennyi devizahiteles van nagy bajban

Meglepő adatok láttak napvilágot: 7 millió 427 ezer lakossági hitelszerződés van Magyarországon, ebből 1 millió 389 ezer hitelszerződést már legalább 90 napja nem törlesztenek az ügyfelek. Ez utóbbiaknak mindössze 14%-a devizahitel.

Érdekes adatokra lettünk figyelmesek az MNB legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentésében. A dokumentumban szereplő táblázatból kiderül, hogy 1 millió 389 ezer nem teljesítő lakossági hitelszerződés volt év közepén Magyarországon, és ebből

  • „mindössze” 195 ezer darab volt devizahitel,
  • a maradék 1 millió 194 ezer darab pedig forinthitel.

A forinthitelek dominanciájával függ össze, hogy a nem fizető hitelek 89%-a nem jelzáloghitel, hanem például személyi kölcsön, gyorskölcsön, áruhitel, autóhitel. Az átlagos nem teljesítő tartozásösszeg 1,2 millió forint.

A nap ábrája: ennyi devizahiteles van nagy bajban

A devizahiteles elszámolások mind a 195 ezer nem fizető devizahitelt érintik, ugyanakkor a forintosítás a fedezetlen hitelekre nem vonatkozik, csak a deviza jelzáloghitelekre, amelyekből 89 ezer volt nem fizető a június végi adatok szerint.

A felmondott hitelekkel és a közüzemi vagy egyéb számlákkal együtt természetesen jóval több adós küzd fizetési gondokkal Magyarországon a fentieknél, pontos számukról azonban nincs statisztikánk.

A nem teljesítő adósok tartozásairól részletesebben alábbi cikkünkben írtunk: Tessék megkapaszkodni: soha nem dőlt még be ennyi hitelünk

Hatástalan lesz az elszámolás?

Az elszámolások elsősorban az adósok függő kötelezettségeit (költségek, elmaradt díjak, kamatok) csökkentik, és csak ezt követően (ha marad még elszámolni való) a tőketartozást. Mivel a devizahiteles elszámolások egyébként is „csak” átlagosan 16%-kal csökkentik a teljes tartozást, aligha várható, hogy ettől helyreáll a devizahitelesek nagy részének fizetőképessége. A nem teljesítők problémája tehát továbbra sem megoldott, ráadásul a Nemzeti Eszközkezelő ingatlanvásárlási mandátuma és a kényszer-értékesítéseket kvóta is lejár idén év végén.

Erről részletesen: 115 ezer bedőlt lakás lehet a bankoké – Mi lesz itt januártól?

Forrás: portfolio.hu