Pokorni: a kerületben „életveszély van”, ne vigyék a szülők holnap „a térségbeli iskolákba” a gyerekeket!

A fák jegesedése miatt életveszélyessé váltak a budai hegyvidéki területek. A katasztrófahelyzetről a XII. kerület polgármestere az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta, most döntenek arról, hogy felengedik-e az ott lakókat. „A szó legszorosabb értelmében életveszélyes helyzet van” – fogalmazott Pokorni Zoltán, aki azt is kérte, hogy a térségben lévő intézményekbe holnap ne vigyék be a szülők a gyermekeket.

„Nehéz elképzelni a helyzetet a belvárosból vagy melegebb vidékről, a hatalmas fák ágyúdörejszerű robajjal szakadnak vagy dőlnek ki, nem egy helyen elektromos vezetéket is rántanak magukkal, tehát valóban Jurassic-Park-szerű szituáció van egy-egy utcában” – mondta Pokorni.

A rendőrség a Fogaskerekű Eötvös úti megállójánál visszafordítja az autóforgalmat.

A BKK honlapja szerint a környéken tömegközlekedés is akadozik, a 21-es és a 21A jelzésű autóbusz átmenetileg csak a Széll Kálmán tér M és a Svábhegy között, biztonsági okokból nem közlekedik a libegő, illetve a Gyermekvasút.

katasz2

A XII. kerületben az Eötvös utat, a Konkoly Thege Miklós utat, a Jánoshegyi utat és ezek környékét. Tűzoltók reggel óta dolgoznak a Budakeszi úton, valamint Nagykovácsiban is. A Szépvölgyi, a Csillagvölgyi, a Normafa, a Karthauzi és az Őzike utakon, valamint a Selyemakác utcában egy-egy útszakaszt ideiglenesen szintén le kellett zárni.

Az egyik szállodából 38, ott rekedt külföldi gyermeket hoztak ki a tűzoltók. Több mint tíz helyszínen ötven tűzoltó távolítja el motoros fűrésszel és kézi szerszámokkal a jeges fákat, faágakat, de folyamatosan vastagodik a fákon a jégréteg, így továbbra is törnek, emiatt nagy a balesetveszély. Az úton fekvő fák miatt több szakaszon nem lehet közlekedni. A szakember keresik azokat az útvonalakat, ahol az ott lakók hazajuthatnak.

„Sárga riasztás van érvényben az ónos eső miatt, talaj közelében éppen, hogy nulla fok közelében van a hőmérséklet, nem is fagy oda minden felszínre, az utakra nem, inkább csak ágra. Az esti óráktól ez havas esőbe, havazásba megy át, de inkább az észak-keleti határvidéken, érdemi hómennyiség az ország legnagyobb részén nem várható, a hőmérséklet sem fog fagypont alá süllyedni, csak a hegyvidéki területeken és észak-keleti részeken” – hangsúlyozta Kolláth Kornél.

Forrás: 12.kerulet.ittlakunk.hu