Ónos eső – Bakondi: az ország több pontján is veszélyes a helyzet

Veszélyesnek és bonyolultnak nevezte az ónos eső, illetve a fagy miatt az ország több pontján is kialakult helyzetet Bakondi György hétfőn este az M1 Híradójában.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója az mondta: a fővárosban a Normafa, illetve a Svábhegy térségében főleg a kidőlt fák és a leszakadt faágak okoztak nagyon komoly problémát, néhány helyen pedig az elektromos vezetékek is megrongálódtak.

„Ezzel együtt az erőfeszítéseink sikerrel jártak, mert ugyan konvojban, de mindenkit haza tudunk juttatni” – hangsúlyozta. Buszokat is munkába állítottak és a rendőrség is segít a konvojok kísérésében – tette hozzá.

Pest s Heves megyében – elsősorban az erdős területeken – hasonló a helyzet: a fakidőlések jelentős problémát okoztak, volt olyan helyszín is, hol egy gázcsonkot rongált meg egy lezuhanó fatörzs – ismertette.

Több helyen is járhatatlanok az utak – mondta, hozzátéve, hogy jelentős erőfeszítéseket tesz a katasztrófavédelem az utakat megtisztítására és a forgalom biztosítására.

„Talán a legkomolyabb helyzet Dobogókő térségében alakult ki, ahol az áramellátás nagyvezetékei is megsérültek. Itt melegedőhelyet alakítottunk ki, aggregátorokat szállítottunk a helyszínre és a katasztrófavédelem, illetve a rendőrség erői házról házra járnak, hogy meggyőződjenek arról, senki nem maradt a fűtés nélküli lakásokban” – mondta.

Előreláthatólag a helyzet nem javul majd éjszaka, néhol havazás válthatja az esőt – figyelmeztetett a főigazgató, aki azt kérte, hogy az emberek mindenképpen tájékozódjanak mielőtt útnak indulnak, és számítsanak útlezárásokra, illetve a forgalom lassulására.

Forrás: mti.hu