ORFK: idén már több embert jelentettek fel pirotechnikai termékkel való visszaélésért, mint tavaly

A tavalyinál több, az akkori 153-hoz képest az idén eddig 174 embert jelentettek fel pirotechnikai termékkel való visszaélés miatt – erről Cserényi József, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti osztályának kiemelt főreferense beszélt hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Tavaly 125 embert marasztaltak el emiatt, a befolyt bírság pedig a kétmillió forintot is meghaladta, míg az idén eddig 105 embert marasztaltak el és rájuk összesen szintén mintegy kétmillió forint bírságot szabtak ki. A kiszabható bírság felső határa 150 ezer forint.

Cserényi József felidézte: 2011 szeptembere óta hatályos az a kormányrendelet, amely az úgynevezett 3-as pirotechnikai osztályba sorolt termékek év végi felhasználhatóságát szabályozza. Míg az 1-es és a 2-es kategóriába tartozó pirotechnikai termékek – például tortagyertya, kisebb hatóanyagú termékek – egész évben megvásárolhatóak, a 3-as osztályba tartozókat kizárólag év végén lehet megvenni és csak nagykorúak tehetik ezt meg. A 4-es osztályba tartozó eszközök nem árusíthatók, azokat kizárólag pirotechnikusok működtethetik.

Az idén vasárnaptól árusítják a 3-as osztályba tartozó termékeket. Cserényi József felhívta a figyelmet arra, hogy vagy kifejezetten pirotechnikai eszközöket forgalmazó üzletből, vagy ideiglenes, engedéllyel rendelkező elárusítóhelyről vásároljanak az emberek. Utóbbit úgy lehet ellenőrizni, hogy a legális árusoknak ki kell függeszteniük az engedélyüket, az eladók pedig szakképzettek. Kocsi hátuljából, piaci gyékényről senki se vegyen pirotechnikai terméket – hangsúlyozta.

Elmondta azt is, a termékeket címkézni kell, ezen fel kell tüntetni, hogy milyen osztályba tartozik az áru, tartalmaznia kell úgynevezett CE-jelölést, alatta egy négyjegyű tanúsítási számot, valamint egy regisztrációs számot is. Szerepelnie kell rajta használati utasításnak is.

Külön felhívta a figyelmet arra is, hogy a külföldön legálisan vásárolt pirotechnikai eszközök nem biztos, hogy megfelelnek a hazai szabályozásnak, továbbá senki se rendeljen postán vagy csomagküldő szolgálaton keresztül ilyen terméket, mert azok postai szállítása, kézbesítése tilos.

Egy embernél év végén legfeljebb 5 kilogramm hatóanyag-tartalmú termék lehet, de a mennyiség lakóegységként értendő, vagyis nem hatványozódik aszerint, hogy hányan laknak ott. Tetőtérben, alagsorban nem szabad ilyet tárolni, ügyelni kell arra, hogy kiskorú ne férjen hozzá, sérült, illetve lejárt szavatosságú árut pedig tilos felhasználni. Nem tárolható együtt tűzveszélyes anyagokkal sem. Cserényi József példaként említette, hogy a disznóvágáshoz előkészített pb-palack mellé se kerüljenek pirotechnikai termékek.

Az eszközök átalakítása veszélyes, az átnedvesedett pirotechnikai termékeket pedig nem ajánlott felhasználni.

Cserényi József leszögezte: petárdázni továbbra is tilos, a fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú termékeket pedig január 5-éig kell visszavinni a forgalmazóhoz, aki köteles azt térítésmentesen átvenni.

Huszák András, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának osztályvezetője ismertette: az idén már 26 338 petárdát foglaltak le, továbbá 4 860 egyéb pirotechnikai eszközt.

Az osztályvezető a felelősségteljes felhasználásra hívta fel a figyelmet, például arra, hogy számolják az emberek, hogy hány effekt lépett már működésbe, és amikor már valamennyi megtörtént, akkor is várjanak 5-10 percet, amíg megközelítik a terméket. Hozzátette: rendellenes működés esetén se közelítse meg senki a pirotechnikai eszközt, például ne próbálják meg eloltani sem, ráadásul működés közben ezek a termékek csak nagyon nehezen olthatóak.

Esős, viharos időben nem javasolt ezeknek az eszközöknek a használata. Huszák András azt mondta: a helyszínválasztásnál ügyeljenek arra az emberek, hogy a termék felett ne legyen semmi, illetve például ne egy tízemeletes panelház mellett használják fel az árut, mert az működés közben erkélyre eshet, vagy akár a lakásba is bejuthat és ott biztosan tüzet fog okozni.

Azt is javasolta, hogy mindig legyen a közelben egy telefon, hogy szükség esetén a 112-es segélyhívó számon segítséget tudjanak kérni.

Forrás: mti.hu