Friss adatok: 14 ezer nem törlesztő család lakását mentette meg az állam

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET Zrt.) 2014. december 31-ig összesen 24 263 ingatlan-felajánlást fogadott be, így a törvényben biztosított 25 000-es keret jelentős részét már kihasználták a NET Zrt.-hez forduló ügyfelek – közölte a társaság. A felajánlott ingatlanok közül a társaság 13 927-t már meg is vásárolt, így 2015 végéig várhatóan sikeresen lezárulnak a felvásárlások.

2014-ben gyorsuló ütemben folytatódtak az ingatlan vásárlások: 2012-ben 600, majd 2013-ban 4 208, 2014-ben már 9 119 lakóingatlant vásárolt meg a NET Zrt., a három év alatt így összesen 13 927 ingatlan adás-vételi tranzakciót bonyolított le. Az Eszközkezelő havonta 1 000 ügyet dolgoz fel, így 2015 év végéig várhatóan teljesül a program 25 000 ingatlan megvásárlására vonatkozó célkitűzése.

A felajánlások száma a tavalyi év végéig megközelítette a rendelkezésre álló keretet: a már megvásárolt mintegy 14.000 ingatlanon túl további 8 600 ügy van feldolgozás alatt. Ezzel a NET Zrt. mintegy 110 000 ember lakhatását már biztosította, hiszen a végrehajtások a kérelmek befogadásától szünetelnek. Az összesen 24 263 szándéknyilatkozatból – amiket a pénzügyi intézmények a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek továbbítottak – 1 700 kérelmet kellett elutasítani, jellemzően amiatt, hogy a jogszabályi feltételeknek nem felelt meg az ingatlan. 2015-ben így még további 2 500 szándéknyilatkozat befogadására van lehetőség.

A beérkezett szándéknyilatkozatok 6%-a budapesti, 16%-a megyei jogú városban lévő, 40%-a vidéki városi, míg 38%-a egyéb településen található ingatlanra vonatkozott. A megvásárolt ingatlanok átlagos forgalmi értéke a jelzálog-hitelszerződés megkötésekor 7,9 millió forint, a NET Zrt. által fizetett átlagos vételár 3,7 millió forint volt.

A felajánlott ingatlanok területi megoszlását mutató térkép adataiból látható, hogy továbbra is az ország északkeleti régiójából fogadta be a NET Zrt. a legtöbb szándéknyilatkozatot. Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett az összes felajánlás több mint 20%-a. Emellett jelentős a többi keleti megye, valamint Pest megye súlya is. Az ország nyugati felében lévő megyékből eddig néhány száz kérelem érkezett a NET Zrt.-hez.

Friss adatok: 14 ezer nem törlesztő család lakását mentette meg az állam

Az Otthonvédelmi Akcióterv keretein belül 2011-ben létrehozott NET Zrt. feladata a súlyosan eladósodott és szociálisan rászoruló családok lakhatásának hosszú távú biztosítása. A NET programba kerülő ingatlanokat a NET Zrt. állami forrásból, a Magyar Állam nevében eljárva és a Magyar Állam javára megvásárolja, és azt a korábbi tulajdonos és családja számára határozatlan időre bérbe adja. A határozatlan bérleti szerződésben foglalt jog örökölhető, valamint az ingatlant korábbi tulajdonos bérlői 5 éven belül vissza is vásárolhatják.

Banki hiteltartozásuk megszűnésével a NET programba bekerült családok túlnyomó többsége a kedvezményes bérleti díj fizetését már tudja teljesíteni. Azok sem kerülnek azonban utcára, akik mégis elérik a fél éven túli bérleti díj, vagy közös költség hátralékot, és a NET Zrt. a határozatlan bérleti szerződésüket jogszabály alapján felmondja, Ezen bérlők számára vezette be a Nemzeti Eszközkezelő 2014-ben a Segítő Szolgálatok intézményét. Ennek keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, és a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai rendszeres mentori segítséget biztosítanak azoknak a bérlőknek, akik élnek az egy éves határozott idejű bérleti szerződés lehetőségével. Az új szerződés megkötésével a bérlők közjegyző előtt vállalják, hogy a felhalmozott tartozásukat az egy éves időtartam alatt rendezik a bérleti díj fizetése mellett és együttműködnek a kijelölt mentorukkal.

2015. január 1-től bővült a programra jogosultak köre. A nyugellátásban részesülők közül már nemcsak a saját jogú, hanem az özvegyi és a szülői nyugdíjat kapó hiteladósok is bekerülhetnek a programba.

Tapasztalataink szerint a bankok a Nemzeti Eszközkezelő tevékenységét tartják a legjobb, nem piaci jellegű megoldásnak a nem fizető jelzáloghitelek problémájának kezelésére. A konstrukció eddigi eredményei alapján indokolt volna a 25 ezres keretszám megnövelése, ám erről egyelőre nem hallani.

Forrás: portfolio.hu