Liftes házban lakik? Brutális költségek jöhetnek

Túl szigorúra sikeredett a liftek üzemeltetéséről szóló rendelet – írja a Népszabadság.

A Népszabadság azt írja: nem kizárt, hogy figyelmetlenség miatt lett túlságosan szigorú a liftek üzemeltetését szabályozó kormányrendelet. Az új szabály alapján több ezer társasházi felvonót kellene teljesen felújítani vagy újra cserélni öt éven belül. Egy másik változtatás szerint januártól minden házban ki kell jelölni egy üzemügyeletest, akinek kötelessége naponta ellenőrizni, üzemképes állapotban van-e a felvonó.

Lesz, ahol a kötelező fejlesztést megússzák egymillió forintból, másutt ennek tízszerese sem kizárt. A Magyar Felvonó Szövetség elnöke, Apatini Kornél szerint a kormány tavaly módosította a felvonók üzemeltetését is szabályozó rendeletet. Ennek a változtatásnak pedig az egyik sarkalatos pontja, hogy azokat a lifteket, amelyeket húsz évnél régebben építettek be vagy újítottak fel teljesen, 2020-ban szabványossági felülvizsgálatnak kell alávetni. A felvonóknak pedig az akkor, tehát az öt év múlva érvényes biztonságtechnikai előírásoknak kell megfelelniük. Ennek szinte bizonyosan nem felel meg az érintett körbe tartozó liftek nagy többsége – szögezte le a szakember, és kiemelte: annál is inkább, mert a 2020-ban érvényes szabványok 2018-tól lépnek életbe, vagyis még a maiaknál is jóval szigorúbbak lesznek.

Apatini szerint három-ötezer felvonó, elsősorban a régi, „százéves” bérházak és a legidősebb panelházak liftjei lesznek a legkritikusabb helyzetben. Egy új lift beépítése öt-tízmillió forintba kerül, egy régi teljes felújítása, korszerűsítése ennek az összegnek a 20-25 százaléka.

Forrás: napi.hu