Devizahitelesek, íme: egyetlen ábrán tíz év dicsősége és csúfsága

A devizahitelezés fénykorában, 2006-2008-ban hosszú hónapokon keresztül több mint havi 100 milliárd forint devizahitelt vett fel a magyar lakosság. 2010 nyarán gyakorlatilag betiltotta az Orbán-kormány a devizahitel-felvételt, de már a válság kezdete óta menekül devizahiteleiből a lakosság. Egy ábrán mutatjuk, milyen tempóban.

Nettó tranzakciónak hívják azt az adatot, amely a hitelek területén megmutatja, mennyivel több hitelt vesz fel valaki (vagy például az egész lakosság), mint amennyit törleszt. Nem egy időpontra, hanem egy időszakra vonatkozik (vagyis flow adat).

Ha pozitív ez a szám, akkor a hitelfelvételek vannak fölényben, ha negatív, akkor a törlesztések. A tranzakciók és az árfolyamváltozásból származó átértékelődések együttesen határozzák meg a hiteltartozás (állomány) aktuális változását.

A hitelezés szempontjából nem teljesen szimmetrikus az adat: míg a hitelfelvételeknél a teljes, adott hónapban felvett hitelösszeg szerepel, a hiteltörlesztéseknél csak az adott hónapra jutó tőketörlesztés, nem a hitel teljes futamidő alatti törlesztése.

Az alábbi ábra így is sokatmondó: ahogy 2004 után beléjük habarodott, úgy szeretett ki 2009-től a magyar lakosság a devizahitelekből. Nagyjából havi 30 milliárd forintnyi tőketörlesztést teljesít devizahiteleire a lakosság, miközben új devizahitelt gyakorlatilag nem vesz fel. A tavasszal esedékes, de február 1-jével hatályba lépett elszámolás és a forintosítás tovább módosítja a képet.

Devizahitelesek, íme: egyetlen ábrán tíz év dicsősége és csúfsága

Az elszámolások révén csökkenni fog a következő hónapokban a lakosság devizaadóssága, így a törlesztési volumen közel negyedével kisebb lehet az eddiginél (a tőketörlesztés és az ábrán nem szereplő kamattörlesztés egyaránt).

A piros oszlop pedig jórészt összeolvad a sárgával, hiszen a deviza jelzáloghitelek február 1-jétől forinthitelnek számítanak. Nagy kérdés, együttes összegük mikor lesz ismét pozitív tartományban, hiszen az már a lakossági hitelezés egyértelmű fellendülését jelentené.

A Portfolio február 1-je és május 31-e között naponta megjelenő friss cikkekben tájékoztatja a devizahiteleseket az elszámolásokkal, a forintosítással és a fair banki szabályokkal kapcsolatos tudnivalókról. A cikkek itt érhetők el, listájuk napról napra bővül.

Forrás: portfolio.hu