Mintaprogramként újul meg a veszprémi húszemeletes toronyház

Megújul Veszprém egyik szimbóluma, a húszemeletes toronyház, az uniós forrásból megvalósuló fejlesztés 70 százalékos energiamegtakarítást eredményez majd – jelentette be a fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár kedden a megyeszékhelyen.

Szabó Zsolt, Némedi Lajos (Fidesz-KDNP) alpolgármesterrel együtt tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, mintaprogramként végzik el a toronyház komplett energetikai felújítását, amely a külső szigetelést, a fűtés-hűtés, a vízellátás és az elektronikai rendszer korszerűsítését egyaránt magába foglalja.

Hozzátette: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által elkészített tervből a lakók döntése alapján választják ki a megvalósítandó elemeket, a beruházás költsége várhatóan 500 millió és 1 milliárd forint között lesz. Az építkezés jövő tavasszal kezdődik, és 2016 őszén fejeződik be.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az épület központi elhelyezkedése és városképi szerepe különös jelentőséget ad a felújításnak.

Hozzátette: Némedi Lajos országgyűlési képviselőjelölt elsőként kereste meg őt azzal a kéréssel, hogy támogassa a toronyház korszerűsítését, illetve az ott lakók egységes fellépése is meggyőző volt számára.

Országosan  240 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a társasházak energetikai korszerűsítésére – mondta a politikus. Némedi Lajos, aki a Fidesz-KDNP jelöltjeként indul a február 22-ei időközi választáson, kiemelte: 2010-ben kezdődött meg az a munka, amelynek eredménye a közel 140 lakásos társasház megújulása lesz. Hozzátette: számára nem kampányfogás, hanem becsületbeli ügy ez a fejlesztés, amely illeszkedik a kormány rezsicsökkentési programjához.

Forrás: mti.hu