Belvárosi lakossági fórum: hol van a pénz?

Szeged – Mintha kizárólag a Jókai utca 7. szám alatti társasház létezne a szegedi belvárosban, úgy özönlöttek a lakossági panaszok a kezelő IKV Zrt. illetékeseire a csütörtök esti lakossági fórumon. Gondjaiknak általános tanulságai is voltak.

A belvárosi házak problémáiról tartott csütörtök este lakossági fórumot Szondi Ildikó önkormányzati képviselő. Azt ígérte, nem ez lesz az utolsó. Mintha csak a Jókai utca 7. létezne a város szívében, annyi kérdés, panasz zúdult a 60 lakásos társasházat kezelő IKV illetékeseire.

Fülöp Józsefné a közös kukát hiányolta az udvarból, aminek most a helyére hordják a szemetet a lakók, de még a környező üzletek is. Az asszony szóvá tette, a liftaknába befolyik a víz, most fóliával letakarták, de életveszélyes lehet. 5 éve nem kaptak elszámolást a fűtésre, azt mondta, az ígéretekkel tele a padlás. Asztalos László többek nevében panaszolta, hogy a házba hajléktalanok járnak, bűz és mocsok van, egy pedig különösen arrogáns a lakókkal, félnek tőle. Puskás Kornél azt tudakolta, hová lesz a felújításra beszedett pénz, mi alapján szedik be, sőt emelik a lakbért, ha nincs elszámolás. Panaszkodott, hogy a házkezelő elérhetetlen, sérelmezte a boldog-boldogtalan által használt udvari parkolókat.

Az IKV kezelési igazgatója, Hoffner István elismételte, amit már megírtunk, méghozzá hogy április közepéig az összes problémás IKV-kezelésű nagyház elszámolása elkészül visszamenőleg is, és érvényesítik a lakók felé a rezsicsökkentést. Elmagyarázta, hogy a házkezelőt a tulajdonosok kereshetik, a bérlők az IKV Dáni utcai ügyfélszolgálatára mehetnek. A tulajdonosok fizetnek a felújítási és az üzemeltetési alapba, a bérlők helyett ezt az IKV rendezi, és a tulajdonosok döntenek a felhasználásról. Csóti Ferenc műszaki igazgató elmondta, kazáncserére, karbantartásokra költöttek. Az udvar lezárására a tervek és engedélyek megszülettek, a kivitelezésre van árajánlat is, és ha a lakók elfogadják, illetve kifizetik, megcsináltatják. Moldován Zsolt a szegedi rendőrkapitányság képviseletében a fórum után külön egyeztetett a lakókkal a hajléktalanokról, Csőke Zsolt, a polgárőrség belvárosi vezetője pedig megjegyezte, ők járőröznek a területen, de ilyen gondról nem kaptak bejelentést.

70 milliót kell beosztani egész évre

A Deák Ferenc utca 32. szám alatti ház beázik, negyven éve ígérik a födémcserét, de nincs változás – háborgott Bartos Istvánné. Csóti Ferenc műszaki igazgató azt felelte, ismerik az épület problémáit, szerepeltetik a felújítási tervekben, tervezését minél hamarabb elkezdenék, de pénzügyi korlátaik vannak. Idén 70 millió forint van felújításra és azt Szeged egész területére kell szétosztani, egy födémcsere pedig több száz millió forint lenne. Azt viszont megígérte, hogy pénteken kimennek, cserepet igazítanak, csatornát javítanak. A Petőfi Sándor sugárút 49. szám alatti társasház képviseletében Német János azt kérte számon, hogy bár náluk 9 magánlakás mellett 1 önkormányzati van, azt soha nem képviseli senki a közgyűlésen. Amíg közös képviselő volt, az elszámolást látatlanban vette át az ingatlankezelő, most nem tudja, mi alapján küldik ki az összesítést. A kezelési igazgatótól megtudhattuk, az eddigi gyakorlattól eltérően az új cégvezetés elvárása, hogy egytized tulajdontól részt vegyen az IKV képviselője a közgyűlésen. A mérleget pedig ezentúl az éves elszámoláskor az ingatlankezelőnek is látni kell a városi lakások nevében.

Forrás: delmagyar.hu