Melyik banknál vagy? – Ekkor kapod meg életed egyik legfontosabb levelét

Megkérdeztük a bankokat, melyikük mikor küldi ki a devizaalapú lakossági hitelek elszámolásáról szóló, tértivevényes postai levelet ügyfeleinek. A kapott válaszok nem teljesek, de talán hasznosak.

Budapest Bank
„A Budapest Bank csoport a törvény által előírt határidőig kiküldi az elszámoló leveleket érintett ügyfeleinek. A levelek zömét áprilisban, több részletre elosztva adjuk postára.”

CIB
„A CIB Csoport elszámolással érintett társaságai (CIB Bank, CIB Lízing, CIB Ingatlanlízing) a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően, a jogszabályban foglaltak szerint, az ott meghatározott határidőkereteken belül, április végéig megküldik érintett ügyfeleiknek az elszámolásról szóló tájékoztatást.”

Erste
„A bank a Kúria döntése és az ezt követő törvények nyomán már decemberben átállt a fair devizakamatra, januártól már a fix árfolyamot alkalmazza a jelzáloghitelek törlesztőrészletei esetében (ezt jogszabály is előírja), februártól pedig már a fair forintkamatot számítja fel ezekre. Az elszámolásokból fakadó tartozáscsökkentést és a forintosítást március végéig, az ezzel kapcsolatos tájékoztatást legkésőbb április végéig hajtja végre a bank az MNB-rendeletben meghatározott formában. A törvénytől az ügyfél javára kedvező módon tér el a bank felmondott ügyletek esetében: első körben nem a hátralékra, hanem a tőketartozásra számolja el a bank a visszajáró összeget” – hangzott el a bank sajtótájékoztatóján.

FHB
„Az FHB ügyfelei áprilisban számíthatnak értesítő levelekre. A bank több ütemben küldi ki Ügyfeleinek a tájékoztató leveleket.”

K&H
„A jelenlegi jogi szabályozás értelmében a K&H Banknak devizaalapú jelzáloghitelek esetében 2015. május 5-ig kell kipostáznia az ügyfeleknek az elszámolásról és forintosításról szóló levelet. Jelenlegi tervek szerint a K&H Bank 2015. március második felében számol el devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleivel. A forinthiteleket illetően az elszámolás az ügyfelekkel 2015. augusztus 1. – szeptember 30. között várható.”

OTP
„Az elszámolást és a forintosítást az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank az elszámolásról és forintosításról szóló 2014. évi XL. és LXXVII. törvényben foglaltak alapján végzi el. 1. Az OTP Bank és az érintett leánybankok ügyfelei a törvény által meghatározott időpontban, tehát 2015. március-április hónapban fogják kézhez kapni azt az elszámoló levelet, amely pontosan tartalmazza a hiteltörténetet, az elszámolás részleteit, ingatlanhitelek esetén a forintosítás részleteit és az ehhez kapcsolódó információkat.”

Az OTP tegnap kézhez vette a Kúria döntését, erről alábbi cikkünkben számoltunk be: Megérkezett a Kúria ítélete az OTP devizahiteles perében

Raiffeisen
„Az elszámolás miatti visszatérítés a jelenleg, illetve korábban devizalapú hitellel rendelkező ügyfélkörnek 2015. március 1-április 30. között több körben, ütemezetten történik. Annak érdekében, hogy ügyfelei minél gördülékenyebb kiszolgálásban részesülhessenek, a Raiffeisen Bank biztosítja a fiókhálózat, a panaszkezelés és a telefonos ügyfélszolgálat egyenletes terhelését azzal, hogy az elszámolásokat heti csomagokban küldi ki ügyfeleinek. Ezen kívül az aktív bankszámlával rendelkező ügyfeleket speciális SMS és DirektNet (internetbanki) üzenetben is értesíti.”

UniCredit
„Az UniCredit Bank az elszámolási törvény által érintett devizalapú hitellel rendelkező vagy azzal rendelkezett ügyfelei számára április második felében postázza az elszámolás és a forintra váltás részleteiről szóló közel 50 ezer levelet.”

Forrás: portfolio.hu