Banki elszámolás – Növekvő érdeklődés az Erste-nél és a Budapest Banknál is

A Budapest Banknál mind a banki, mind az autófinanszírozási telefonos ügyfélszolgálaton érezhető az ügyfélérdeklődés növekedése március elseje óta, és az Erste Bank is arról számolt be az MTI érdeklődésére, hogy bár fiókjaiban nem nőtt jelentősen az érdeklődés, elektronikus csatornáikon sokan keresik őket.

A pénzügyi intézményeknek március elsejétől kellett megkezdeniük az elszámolást devizahiteles ügyfeleikkel.

A Budapest Bank az MTI érdeklődésére közölte, hogy ügyfelei zavartalan kiszolgálása érdekében az adósmentéssel kapcsolatos feladatok végrehajtására többleterőforrásokat biztosít új munkatársak felvételével és átcsoportosításokkal egyaránt.

A bank telefonos automata rendszerén és honlapján keresztül is minden olyan információt megkaphatnak ügyfeleik, amelyek számukra segítséget, időmegtakarítást jelentenek – írta a bank. Hozzátették, hogy az elszámoló levelek zömét áprilisban, több részletre elosztva adják postára.

Az ügyfeleknek eddig jóváírt összeget a pénzintézet nem közölte. A Budapest Bankhoz több száz kérelmet adtak be azok az ügyfelek, akiknek az elszámolást külön kell igényelniük.

Az ügyfeleknek az elszámolással kapcsolatos levél kézhezvételéig külön teendőjük nincs. Az esetleges további teendőkről, határidőkről az elszámolás kapcsán küldött levélben részletesen tájékoztatja az érintetteket a Budapest Bank.

Az Erste Bank többek között előzetes tájékoztató levelekkel és a forintositas.hu önálló oldallal készült az elszámolásra.  Az előzetes tájékoztatásnak köszönhetően az Erste-fiókokban egyelőre nem nőtt relevánsan az ügyfélforgalom, de a forintositas.hu-n és más elektronikus csatornákon növekvő az érdeklődés – közölte a pénzintézet az MTI kérdésére.

Az elmúlt héten a bank közel 20 milliárd forintnyi összeget fizettet vissza a már lezárt szerződéssel rendelkező ügyfeleknek. Itt két dolgot érdemes megkülönböztetni – hívja fel a figyelmet az Erste. Az egyik a visszatérítés, a másik a készpénz visszafizetés. Az MNB képlet alapján számítják ki a bankok a visszatérítés összegét, ami nem azonos a készpénzben kifizetendő összeggel. A visszatérítés összegével az elszámolásban elsősorban az adott ügyleten belül csökken a tartozás. Készpénz kifizetésre az számíthat, akinek már lezárt kölcsöne van, vagy kölcsönszerződése fennmaradás nélkül zárul a folyamat végén – írták.

Az Erste kifejti: kétféle olyan ügylet van, ahol külön kell igényelni az elszámolást: a követeléskezelőnek átadott, illetve a 2011-2012 között kedvezményes árfolyamon végtörlesztett kölcsönszerződésesek.

A 2011-2012-ben kedvezményes árfolyamon végtörlesztett hitelesek körében van jellemzően érdeklődés az elszámolással kapcsolatban. Az Erste tapasztalatai szerint ezeknek az ügyfeleknek még több információra van szükségük, hogy mérlegelni tudják, érdemes-e elindítani az elszámolási folyamatot. (Ez esetben meg kell fizetni a jogszabályban meghatározott díjtételt, az egyszeri 10 000 forintot). Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a végtörlesztésben résztvevők közül viszonylag keveseknek járhat vissza pénz az elszámolás után. Ennek oka, hogy nagyon nagy többségében azoknak, akik kedvezményesen végtörlesztettek, az akkor igénybe vett jelentős árfolyamkedvezmény nagyobb volt annál az összegnél, ami az elszámolás miatt visszajárna, így nem keletkezik visszatérítés – fejti ki az Erste.

Forrás: mti.hu