OGY – Benyújtotta a kormány a kéményseprésitörvény-javaslatot

Benyújtotta a kormány kedden a parlamentnek a kéményseprésről szóló új törvényre vonatkozó javaslatát, amelynek szerint a katasztrófavédelemhez kerülne a lakossági kéményseprési közszolgáltatás.

A kormány már januárban közzétette a törvény tervezetét, amelyből kiderült, hogy az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem venné át a kéményseprési közszolgáltatást.

Pintér Sándor belügyminiszter kedden terjesztette be az Országgyűlésnek a törvényjavaslatot, az indoklásában pedig azt írta: a kéményseprő-ipari közszolgáltatásban jelentkező zavarok „bizonytalanságot okoznak” az ellátásban, ami tűz- és életveszélyes, ezért a jelenlegi rendszer nem tartható fenn.

A kéményseprő-ipari szolgáltatás stabilizálása a lakossági ellátásban csak teljes körű állami szerepvállalással lehetséges – közölte a tárcavezető, aki ezért azt javasolja, hogy a jövőben a hivatásos katasztrófavédelmi szerv biztosítsa a kéményseprést a lakosságnak.

A Belügyminisztérium számításai szerint a feladatvétel miatt 1350 kéményseprői és adminisztratív dolgozói státuszra lesz szükség a katasztrófavédelemnél.

Az előterjesztés indoklásában azt is írták: az a kormányzati szándék, hogy a lakosság rezsiköltségeit a lehető legalacsonyabbra csökkentsék, összhangban áll azzal, hogy a lakossági kéményseprő-ipari ellátást a kabinet ingyenessé akarja tenni.

A hatályban lévő kéményseprő-ipari közszolgáltatási szerződések 2016. január 1-jén szűnnének meg.

Forrás: mti.hu