Már 360 milliárd forintot jóváírtak a bankok – folytatódik az elszámoltatás

92 ezer ügyfelet értesítettek a bankok eddig az elszámoltatásról – jelentette be nem sokkal ezelőtt Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár a Híradóban.

Az államtitkár azt mondta: összesen több mint 2 millió levelet kell kiküldeni, erre két hónapja van a bankoknak. Halad az elszámolás, az ügyfelek nagy részének már elkezdődött, és a jóváírás is sok esetben megtörtént.

Az a 9 bank, melyek adatokat szolgáltattak eddig, az ügyfelek háromnegyedét lefedik, és 360 milliárd forintot már jóváírtak. Két hónap van arra, hogy az 100 milliárdra becsült összeget visszaadják a bankok – jelenleg pont az elszámoltatás felénél tartunk – húzta alá Orbán Gábor.

Az államtitkár azt mondta, a banki elszámoltatás során elévülési időn belül a már visszafizetett hitelek esetében is kamatostul jár vissza a jogtalanul elvett összeg. Orbán Gábor közölte: ugyan nem tudni, hogy a 92 ezerből összesen mennyi a még fennálló tartozás, illetve a már lejárt hitel, viszont azt fontosnak nevezte, hogy beindult egyfajta verseny a bankok között az ügyfelekért, melyet az államtitkár helyesnek tart, hiszen – mint mondta – ez volt az elszámoltatás logikája. Hozzátette: a megváltozott helyzetben az ügyfelek jobban tudnak törleszteni forintban, és így a bankok is úgy gondolják, érdemes megkeresni új ajánlatokkal az embereket.

A törlesztőrészletek jelentős része átlagosan 30 százalékkal is csökkenhet, míg le nem jár a hitel, ez az összeg pedig az emberek zsebében marad.

Az államtitkár azt javasolja, az ügyfelek nyissanak számlát a Magyar Államkincstárnál a megtakarított pénzből.

Forrás: hirado.hu