MEOSZ: a kormány biztosítson forrást a lakás-akadálymentesítési támogatás emelésére!

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) arra kéri a kormányt, hogy állítsa helyre a súlyosan mozgáskorlátozott embereknek járó lakás-akadálymentesítési támogatás reálértékét.

A szövetség az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a súlyosan mozgáskorlátozott embereknek járó lakás-akadálymentesítési támogatás értéke csaknem húsz éve 150 ezer forint, így „teljesen elértéktelenedett”.

Hozzátették, hogy 2011-ben változott az ügyintézés menete is, azóta „kevesebb mint tizedét” fizeti ki az állam a támogatásra. Amíg a MEOSZ intézte az ügyeket, addig évente átlagosan 10 ezer kérelmet támogatott, mintegy 1,5 milliárd forint értékben, 2012 óta azonban 500-nál kevesebb ember igényel, illetve részesül ilyen támogatásban, amelynek összege nem éri el az évi 100 millió forintot.

A MEOSZ úgy véli, a lakás-akadálymentesítési ügyek intézését vissza kell adni a szövetségnek – olvasható a közleményben.

Mivel tart a jövő évi költségvetés tervezése, a szervezet arra kéri a kormányt, hogy a 2016. évi büdzsében biztosítson forrást a lakás-akadálymentesítési támogatás összegének emelésére, továbbá törölje el a bírálati és egyéb díjakat, és tegye lehetővé, hogy a súlyos mozgássérültek ne csak egyszer kaphassanak támogatást, hanem annyiszor, ahányszor arra ténylegesen szükségük van.

Utaltak arra: az alapvető jogok biztosa szerdán hozta nyilvánosságra a lakás-akadálymentesítési támogatásról szóló vizsgálati jelentését, amelyben a többi között a bírálati díj eltörlését kérte, és azt, hogy egy mozgássérült ember többször is igényelhesse a támogatást élete során. A jelentéssel a MEOSZ teljes mértékben egyetért.

Forrás: mti.hu