Elkezdődött a nemzeti közműszolgáltatás áramszolgáltatói tevékenységének kiépítése

Megkezdődött a nemzeti közműszolgáltatás villamosenergia-szolgáltatásának kialakítása, ezzel erősödik a lakossági energiaellátás biztonsága és a rezsicsökkentés tartóssá tétele az áramszolgáltatás területén is biztosítottá válik – közölte az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

A Miniszterelnökség csütörtökön jelentette be, hogy a magyar kormány és az RWE szándéknyilatkozatot írt alá egyebek mellett arról, hogy az MFB megveheti az Elmű-Émász egyetemes villamos energiaszolgáltatási üzletágát, a nemzeti közműszolgáltató megszerezheti az Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft-t, és az RWE értékesíti a hazai villamos energia elosztói társaságai 49 százalékos tulajdonrészét az MFB-nek.

A nemzeti közműszolgáltató hangsúlyozta: akár már néhány hónapon belül megkezdődhet az Elmű-Émász lakossági ügyfeleinek átvétele, a több szolgáltatási ág összehangolásával a nemzeti közműszolgáltató egyszerűbbé, gyorsabbá és kényelmesebbé teszi az ügyfélkiszolgálást – jelezte a társaság.

Az ENKSZ közleménye szerint tervezett tranzakciókkal megkezdődik a nemzeti közműszolgáltatás villamos energetikai üzletágának kialakítása a főváros és az észak-magyarországi régió területén.

Az ENKSZ-nél a társaság megalapítása óta intenzív szakmai munka folyik, amelynek pozitív hatásai a tulajdonosi elvárás szerint hosszabb távon tartósan érvényesülnek majd az egyetemes szolgáltatás területén – hangsúlyozták a közleményben.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt súlyú ENKSZ fő feladata, hogy hatékony, átlátható és takarékos működésével a biztonságos energiaellátás mellett hosszú távon fenntartsa a rezsicsökkentést. Emellett az ENKSZ olyan többletszolgáltatásokat is elérhetővé kíván tenni, mint az épületenergetikai tevékenység, amellyel lényegesen csökkenhet a nemzeti közműszolgáltatást választó ügyfelek energiafelhasználása. Ezzel nem csupán a fogyasztók energiaköltségeit lehet tovább csökkenteni, de az el nem használt energia révén az egész ország környezetterhelése is mérséklődik.

Az ENKSZ Zrt. az állami tulajdonba kerülő társaságoknál megkeresi azokat a lehetőségeket, ahol a külön-külön milliárdos költségeket felemésztő tevékenységek optimalizálása megvalósulhat. Az optimális üzemméret és költséghatékonyság elérése akkor történhet meg, amikor az ENKSZ már több közműágazatban is jelen lesz – hangsúlyozták.

Az ENKSZ a lakosság és a magyar társadalom érdekeit tartja szem előtt, ezért a nemzeti közműszolgáltatáshoz tartozó társaságok eredményét visszaforgatja a jobb ügyfélkiszolgálás és a továbbirezsicsökkentés érdekében – áll a közleményben.

A 2015 január végén született kormányhatározatnak megfelelően február második felében megalakult az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt., amelynek célja a rezsicsökkentés tartóssá tétele, az energiaellátás biztonságának erősítése, korszerű technológiák bevezetése és az ügyfélkiszolgálás egyszerűbbé, gyorsabbá és kényelmesebbé tétele.

A társaság munkájának eredményeként áprilistól már az egész ország területén igénybe lehet venni az ENKSZ-hez tartozó Főgáz egyetemes földgázszolgáltatását.

Az ENKSZ feladata a nemzeti közműszolgáltatási rendszer egységes, központi irányításának biztosítása, az állami közműszolgáltatások kialakítása és hosszú távú, fenntartható működtetése a földgáz-, a villamosenergia- és a távhőszolgáltatás ágazataiban, miközben nyereségét a szolgáltatás bővítésére, fejlesztésére és a rezsicsökkentésre fordítja.

Forrás: mti.hu