Május 31-étől jelentősen változik a Széll Kálmán tér forgalmi rendje

2015. május 31-étől (vasárnaptól) jelentősen változik a Széll Kálmán tér tömegközlekedési, valamint gyalogos és közúti forgalmi rendje. Elkészül a végleges útpálya a Krisztina körút Szilágyi Erzsébet fasor felé vezető oldalán, ezért a Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút–Széll Kálmán tér csomópontban az eredeti forgalmi renddel közel megegyező rend szerint lehet majd közlekedni.

A Várfok utca Csaba utca és Széll Kálmán tér közötti, alsó szakaszát mindkét irányban lezárják, csakúgy, mint a tér Margit körúti oldalán lévő autóbusz-végállomást, ezért változik az érintett járatok – az 5-ös, a 16-os, a 16A, a 21-es, a 21A, a 22-es, a 22A, a 91-es, a 102-es, a 116-os, a 128-as, a 129-es, a 149-es, a 155-ös, a 156-os, a 222-es, a 916-os, a 922-es, a 956-os, a 960-as és a 990-es busz végállomási le – és felszállóhelye, illetve megállóhelye a téren.

Az új forgalmi rend bevezetésének első napjaiban a helyszínen a BKK munkatársai is tájékoztatást adnak, segítve az eligazodásban. A tér felújításának munkái 2015 januárjában kezdődtek el, a teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be.

A Budapesti Közlekedési Központ honlapján a www.bkk.hu/szellkalmanter aloldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és az aktuális közlekedési változásokkal kapcsolatos információk.

Változások a közúti közlekedési rendben

2015. május 31-étől (vasárnaptól) lényegesen változik a Széll Kálmán tér forgalmi rendje a tér átépítése miatt. Elkészül a végleges útpálya a Krisztina körút Szilágyi Erzsébet fasor felé vezető oldalán, ezért a Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút–Széll Kálmán tér csomópontban az eredeti forgalmi renddel közel megegyező rend szerint lehet majd közlekedni, jelzőlámpás irányítás mellett. A Krisztina körútról a Szilágyi Erzsébet fasorba jelenleg átvezető ideiglenes átkötőutat ugyanakkor lezárják. A Krisztina körútról a Dékán utca felé tartóknak is a nagy csomópontban kell majd jobbra kanyarodniuk, ehhez külön forgalmi sáv áll majd a rendelkezésükre. A Margit körútról a Krisztina körút felé haladók a téren továbbra is két forgalmi sávot vehetnek igénybe, ezek vonalvezetése kismértékben változik.

További változás, hogy a Várfok utca Csaba utca és Széll Kálmán tér közötti, alsó szakaszát mindkét irányban lezárják, ezért a Várfok utca felől érkezők csak a Csaba utcán át tudnak majd a Krisztina körútra kikanyarodni.

A Szilágyi Erzsébet fasor Széll Kálmán tér előtti szakaszán feloldják a sávlezárást, ezáltal a tér átépítése előtti forgalmi rendhez hasonló sávkiosztással lehet haladni ezen az útszakaszon. A városból kifelé vezető irányban újra 2 forgalmi sáv áll rendelkezésre. A Szilágyi Erzsébet fasorból a Krisztina körút felé vezető útpályán egyelőre továbbra sem lesz jelzőlámpás szabályozás a Széll Kálmán téri csomópontban, ezért az erre tartóknak változatlanul elsőbbséget kell adniuk a Margit körút felől érkezőknek.

A Dékán utcából a Margit körút felé haladó forgalom számára a téren belül biztosított visszakanyarodó sáv helye kismértékben változni fog, de a visszakanyarodás lehetősége továbbra is biztosított.

Az új forgalmi rendnek köszönhetően a Krisztina körút felől a Szilágyi Erzsébet fasor felé a téren áthaladók a forgalmi körülmények javulásra számíthatnak, várhatóan csökkennek a forgalmi torlódások. A többi, fontosabb irányt sem érinti majd hátrányosan az új közlekedési rend, a jelenlegi állapothoz képest nem kell nagyobb fennakadásokkal számolniuk. Jelentősebb forgalmi hatása a Várfok utca alsó szakaszának lezárása miatt kell számítani, a BKK javasolja, hogy aki teheti, kerülje el a Várfok utcát.

Változások a gyalogos közlekedés rendjében

A gyalogosokat érintő legfontosabb változás, hogy a Várfok utca Széll Kálmán tér felőli, alsó végén a Krisztina körút és a tér északi része között ideiglenesen nem lesz lehetséges a közlekedés a munkavégzések miatt. A Krisztina körútra a Széll Kálmán tér felől a Csaba utcai lépcsőn és a Csaba utcán keresztül lehet a leggyorsabban eljutni. A Széll Kálmán téren belül a kijelölt gyalogosfolyosók vezetése nem változik.

Változások a tömegközlekedésben

A Várfok utca Csaba utca és Széll Kálmán tér közötti szakaszának, valamint a tér Margit körúti oldalán lévő autóbusz-végállomás lezárása miatt 2015. május 31-étől (vasárnaptól) változik az érintett járatok –az 5-ös, a 16-os, a 16A, a 21-es, a 21A, a 22-es, a 22A, a 91-es, a 102-es, a 116-os, a 128-as, a 129-es, a 149-es, a 155-ös, a 156-os, a 222-es, a 916-os, a 922-es, a 956-os, a 960-as és a 990-es busz végállomási le- és felszállóhelye, illetve megállóhelye a téren. Az új le- és felszállóhelyek elhelyezkedéséről, valamint a buszok útvonalának változásáról az új forgalmi rend bevezetésének első napjaiban a helyszínen a BKK munkatársai is tájékoztatást adnak, segítve az eligazodásban.

Új, több járat által használt autóbusz-megállóhelyeket alakítanak ki a téren belül a Szilágyi Erzsébet fasor Széll Kálmán téri csomópontja és a Margit körút Dékán utcai csomópontja közötti átkötő úton, amely nemcsak a BKK-járatok, de a helyközi autóbuszok megállóhelyéül is szolgál.

5-ös autóbusz

Az 5-ös autóbusz Pasarét irányú Széll Kálmán tér M megállóhelyét a Krisztina körútra, a Csaba utca kereszteződése elé helyezik át.

16-os és 16A, 116-os autóbusz

A 16-os és a 16A autóbusz Széll Kálmán tér M végállomását az Ostrom utcába helyezik át. A buszokra az Ostrom utcában, a Széna tér torkolata után lehet felszállni. Innen mindkét járat az Ostrom utca–Bécsi kapu tér felé haladva éri el menetrend szerinti útvonalát, megállva az áthelyezett Mátray utca megállóban (az Ostrom utcában a Szabó Ilonka utca torkolatával szemben).

A Széll Kálmán tér M felé közlekedő 16-os és 16A busz a Várfok utca–Vérmező út útvonalon közlekedve megáll a Várfok utcában a Vérmező út előtti Széll Kálmán tér M ideiglenes megállóban, majd innen a Széna tér felé továbbhaladva éri el ideiglenes végállomását. A buszokról az Ostrom utca és a Vérmező utca sarkán lehet leszállni.

A 116-os busz mindkét irányban módosított útvonalon közlekedik:

A Fény utcai piac felé a járat a Várfok utca alsó szakasza helyett a Csaba utca–Krisztina körút–Széll Kálmán tér útvonalon közlekedik, megállva a Várfok utcába a Vérmező út kereszteződése előtt. A Várfok utcában a Csaba utca torkolata utáni megállóhely megszűnik.

A Dísz tér felé a járat a Fény utcai piac–Retek utca–Dékán utca–Széll Kálmán tér–Margit körút–Széna tér–Ostrom utca–Bécsi kapu tér módosított útvonalon halad, ezért nem érinti a Dékán utca, a Széll Kámán tér M (Csaba utca) és a Mátray utca megállókat. A terelt útvonalon a járatra az alábbi ideiglenes megállóhelyeken lehet felszállni:

 • a Széll Kálmán téren a Szilágyi Erzsébet fasor torkolata után,
 • az Ostrom utcában a Széna tér torkolata után,
 • az Ostrom utcában a Szabó Ilonka utca torkolatával szemben.

21-es és 21A autóbusz

A 21-es és a 21A autóbusz végállomását a Várfok utcába, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz jelenlegi végállomási megállója elé  helyezik át.

Csillebérc, KFKI, illetve Normafa felé a buszok az eredeti, Csaba utca–Krisztina körút útvonalon közlekednek.

22-es, 22A és 222-es autóbusz

A 22-es buszcsalád járatainak végállomását a téren belül a Szilágyi Erzsébet fasor Széll Kálmán téri csomópontja és a Margit körút Dékán utcai csomópontja közötti átkötő úton létesített ideiglenes le- és felszállóhelyre helyezik át.

91-es és 102-es autóbusz

A Nyugati pályaudvar M felé közlekedő 91-es, valamint a Zugliget, Libegő irányú 102-es busz Széll Kálmán tér M megállóhelye ideiglenesen megszűnik. Mindkét járat megáll ugyanakkor a Csaba utcában, a Krisztina körút kereszteződése előtt, a Városmajori templommal szemben. A buszok a Várfok utcába nem térnek be.

128-as és 129-es busz

A 128-as és a 129-es busz végállomását a Csaba utcába, a 102-es autóbusz ideiglenesen használaton kívüli végállomására helyezik át.

A Széll Kálmán tér M felé közlekedő buszok a Csaba utcában a Krisztina körúttól a Krisztina körút–Vérmező út–Várfok utca–Csaba utca módosított útvonalon közlekednek. A terelt útvonalon megállnak

 • a Csaba utcában a Krisztina körút torkolata előtt, majd
 • a 102-es busz végállomásán.

A Városkúti út, illetve a Széher út felé közlekedő buszok a 102-es busz végállomásáról indulva a Csaba utcán keresztül érik el megszokott útvonalukat.

149-es busz

A 149-es busz rövidített útvonalon, a Fenyves utcától csak a Retek utcában levő a Dékán utca megállóhelyig közlekedik. Nem áll meg a Széll Kálmán téren, nem érinti a Széll Kálmán tér M végállomást és a Fény utcai piac megállóhelyet. A Fenyves utca végállomás felé a Dékán utcai ideiglenes végállomástól a Retek utca–Dékán utca–Széll Kálmán tér–Szilágyi Erzsébet fasor–Káplár utca–Fillér utca módosított útvonalon közlekednek.

155-ös és 156-os busz

A 155-ös busz a Zugligeti úttól, illetve a 156-os busz a Dániel úttól meghosszabbított útvonalon a Széna térig közlekedik.

A Zugligeti út, illetve a Dániel út felé közlekedő buszok a Volánbusz pályaudvar mellől, a 960-as autóbusz Békásmegyer H irányú megállóhelyéről indulnak, majd a Széna tér–Margit körút–Bakfark Bálint utca–Varsányi Irén utca–Széna tér–Margit körút–Széll Kálmán tér–Szilágyi Erzsébet fasor módosított útvonalon halad, az alábbi ideiglenes megállók érintésével:

 • Széna tér: a 960-as autóbusz Békásmegyer H irányú megállóhelye,
 • Széll Kálmán tér M: a 39-es busz megállóhelye.

A Széna tér felé közlekedő buszok a Széll Kálmán tér–Margit körút–Széna tér módosított útvonalon halad, az alábbi ideiglenes megállók érintésével:

 • Széll Kálmán tér M: a téren belül a Szilágyi Erzsébet fasor Széll Kálmán téri csomópontja és a Margit körút Dékán utcai csomópontja közötti átkötő úton a Dékán utca előtti ideiglenes megállóhelyen,
 • Széna tér: a 960-as busz Békásmegyer irányú megállóhelye.

A Széll Kálmán tér átépítése miatt az éjszakai járatok megállóhelyei is módosulnak. A 916-os és a 922-es busz végállomása, valamint a Széll Kálmán téren áthaladó 956-os, 960-as és 990-es busz mindkét irányú megállóhelye – egymáshoz közel – a  Krisztina körút és a Csaba utca kereszteződése közelében  lesz. Ebben a csomópontban könnyen és gyorsan át lehet szállni a csatlakozó járatokra.

A közös útvonalon továbbhaladó, hasonló irányú járatok ugyanabban a megállóban állnak meg:

 • Közép- és Dél-Buda felé a 960-as (Móricz Zsigmond körtér M) és a 990-es (Normafa) busz a Krisztina körúton a Déli pályaudvar felé a Csaba utca kereszteződése előtt,
 • Észak-Buda felé a 956-os (Hűvösvölgy) és a 960-as (Békásmegyer H) busz a Krisztina körúton a Széll Kálmán tér felé a Csaba utca kereszteződése előtt,
 • Pest felé a 956-os (Pécel) és a 990-es (Rákoskeresztúr) busz a Krisztina körúton a Déli pályaudvar felé a Csaba utca kereszteződése után

916-os busz

A 916-os busz az Uránia felé a Várfok utca helyett az Ostrom utcán közlekedik, végállomása a Várfok utcában, a Vérmező út kereszteződése előtt lesz.

Az Uránia felé közlekedő 916-os busz a Várfok utca–Vérmező út–Ostrom utca–Bécsi kapu tér felé haladva éri el eredeti útvonalát, ezért nem érinti a megszokott Széll Kálmán tér M és Mátray utca megállóhelyét. A terelt útvonalon érintett ideiglenes megállók:

 • Széll Kálmán tér M: a Várfok utcában a Vérmező utca kereszteződése előtt,
 • Széll Kálmán tér M: az Ostrom utcában a Széna tér torkolata után,
 • Mátray utca: az Ostrom utcában a Szabó Ilonka utca torkolatával szemben.

A Széll Kálmán tér M felé a 916-os busz a Várfok utcán közlekedve éri el ideiglenes végállomását a Várfok utcában a Vérmező út kereszteződése előtt.

922-es busz

A 922-es busz végállomását a Csaba utcába, a 102-es busz ideiglenesen használaton kívüli végállomására helyezik át.

 • Budakeszi felől a járat a Szilágyi Erzsébet fasortól a Krisztina körút–Vérmező út–Várfok utca–Csaba utca útvonalon közelíti meg az ideiglenes végállomást.
 • Budakeszi felé a járat az ideiglenes végállomásról a Csaba utca–Krisztina körút–Szilágyi Erzsébet fasor felé haladva éri el eredeti útvonalát. A buszok megállnak a nappali 22-es busz végállomásán.

956-os busz

A 956-os busz mindkét irányban módosított útvonalon, a Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút csomóponton áthaladva közlekedik.

 • Pécel, Kun József utca felé a járat nem érinti a Széll Kálmán tér M és a Széll Kálmán tér M (Csaba utca) megállóhelyet. A terelt útvonalon a járatra a Krisztina körúton a Csaba utca kereszteződése után lehet felszállni.
 • Hűvösvölgy felé a járat nem érinti a megszokott Széll Kálmán tér M megállóit. A terelt útvonalon a járatra az 5-ös busz ideiglenesen áthelyezett Széll Kálmán M megállójában, a Krisztina körúton a Csaba utca kereszteződése előtt lehet felszállni.

960-as busz

A 960-as busz Békásmegyer H felé megáll a Krisztina körúton, a Csaba utca kereszteződése előtt, valamint a Széll Kálmán téren a megszokott megállója helyett a Szilágyi Erzsébet fasor torkolata után.

990-es busz

A 990-es busz útvonala mindkét irányban módosul:

Rákoskeresztúr felé a Krisztina körút–Vérmező út–Várfok utca–Csaba utca–Krisztina körút–Vérmező út–Széna tér–Hattyú utca módosított útvonalon halad, ezért nem érinti a Széll Kálmán tér M megállóhelyét. A terelt útvonalon a járat az alábbi ideiglenes megállókban áll meg:

 • Széll Kálmán tér M (Csaba utca): a Krisztina körúton a Csaba utca kereszteződése után,
 • Széll Kálmán tér M: a 39-es busz megállóhelye a Vérmező úton.

Normafa felé a Széll Kálmán téren nem érinti a 4-es és a 6-os villamos átépülő végállomása melletti megállóhelyét. A Széll Kálmán téren továbbra is a Dékán utca torkolata előtti 39-es busz, a Krisztina körúton pedig a Csaba utca kereszteződése előtti 5-ös busz megállóhelyen áll meg.

A Széll Kálmán tér felújításáról

A Széll Kálmán tér felújításának munkái 2015 januárjában kezdődtek el, a teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be. A fejlesztés eredményeképpen a mai elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, rendezett, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre, a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével pedig egyúttal – a munkák összehangolásának köszönhetően – a városrész közlekedése is megújul. A Széll Kálmán tér felújítására mintegy nettó 5,3 milliárd forintos kormányzati, uniós és saját forrás áll a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésére. A 2016 tavaszáig tartó rekonstrukció több építési ütemben, esetenként kényelmetlenséggel járó forgalomkorlátozásokkal zajlik, amelyek miatt a teret érintő vagy keresztező busz- és villamosjáratok közlekedése több alkalommal is változik majd. A Budapesti Közlekedési Központ honlapján a www.bkk.hu/szellkalmanter aloldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és az aktuális közlekedési változásokkal kapcsolatos információk.

Forrás: bkk.hu