Külön szűri a fényt és a hőt az okosablak

Az okosőrület messze nem érte el az ablakokat, korábban is készítettek már magától vagy távirányításra elsötétülő üveget, és  mi is írtunk már ablakra ragasztható, wifis sötétíőmatricáról. Egy új megoldás viszont nemcsak olcsóbb, de okosabb is: be lehet vele állítani, hogy csak a fény, vagy csak a meleg jöjjön át rajta.

A jelenleg kapható, drága okosablakokkal szemben, amelyek csak a napsugarak látható összetevőjét képesek kiszűrni, az új ablak azokat a közeli infravörös sugarakat is meg tudja állítani, amelyek felmelegítik a szobát. A találmány lényege, hogy kettéválasztja a fényért és hőért felelős sugárzást. Az ablak külső része elsötíthető üveges anyagból készül, amellyel megállítható a fény, a belsejében található nanokristályok viszont elektromosság hatására a hősugarat tudja kiszűrni. Így a két réteg variálásával elérhető világos legyen, de közben ne melegedjen fel a szoba; viszont ugyanígy lehet vele sötíteni is, miközben a meleget továbbra is átengedi.

Az új ablak a közeli infravörös sugarak 90 százalékát, a látható fénynek pedig 80 százalékát állítja meg maximum, de képes egy köztes módozatra is, amely a tervek szerint segíthetne spórolni a légkondícionálásra rengeteg energiát elpazarló épületeknek. A különböző fokozatok között néhány perc alatt lehet váltani, ami a jelenlegi okosablak-piachoz képest gyorsnak számít.

Az okosablakot Delia Milliron, a Texasi Egyetem vegyészmérnöke fejlesztette ki, aki szerint a termék már készen áll arra, hogy a köré kerekített startupjával legyártsák a gyártósor prototípusát. A tervek szerint 2017-ben kerülne piacra a kész termék.

Forrás: index.hu