Nagyot buktak, akik elhagyták Budapestet

Jó hírek érkeztek a lakáspiacról, a KSH legfrissebb statisztikáiból kiderül, hogy a lakásárak tovább emelkedtek, ráadásul a növekedés gyorsul, a tiszta árváltozás 2015. első negyedévében 4,4 százalékos volt a használt lakások piacán. A drágulás azonban jelentős területi különbségeket mutat, a rekordot a Nyugat-Dunántúl tartja, ahol a községekben a használt lakások közel 10 százalékkal kerülnek többe, mint a megelőző negyedévben, de az ugyanezen régió megyeszékhelyein tapasztalható közel 8 százalékos drágulás is komoly eredmény. Az ellenpólust a dél-alföldi régió községei és városai képviselik, ahol 5 és 8 százalékkal csökkentek a fajlagos használt lakásárak. De szenved a budapesti agglomeráció is, ahol az árak 2015 elején estek, illetve az egyes agglomerációs szektorok fajlagos árai két kivételtől eltekintve alacsonyabbak, mint 2013-ban, és jelentősen elmaradnak a válság előtti szintektől.

A KSH, most már lezárás utáni adatai azt mutatják, hogy 2014 valóban fordulópont volt a hazai lakáspiac életében, összesen 114 ezer lakást értékesítettek, vagyis 28 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Sokkal fontosabb kérdés azonban, hogy hogyan alakul a hazai lakáspiac sorsa az idén. Az első negyedévre vonatkozó számok szerint, több mint 23 százalékkal több lakóingatlan adásvétel történt, mint 2014 első három hónapjában, ami azt mutatja, hogy a lakáspiaci forgalom fellendülése ebben az évben is folytatódik. Az összes adásvételi szerződés egy részéről még nem áll rendelkezésre információ, eddig 18700 adásvétel adata érkezett be.

Nagyot buktak, akik elhagyták Budapestet

Jelentősek a területi különbségek

A forgalom élénkülés azonban eltérően érinti Magyarország különböző régióit, illetve az ingatlan típusok között is mutatkoznak eltérések. A forgalom a megyeszékhelyek esetében áll a legközelebb a 2008-as szinthez, de még itt sem éri el a 2008-as számok 80 százalékát. A legnagyobb a lemaradás a községekben, ahol a tulajdonost cserélt ingatlanok volumene csupán alig 60 százaléka a válság évében regisztrált számoknak.

Nagyot buktak, akik elhagyták Budapestet

Magyarország különböző területeit tekintve a legjobb helyzetben Budapest van, ahol a lakáspiaci tranzakciók elérik a 2008-as szint közel 90 százalékát, Pest megye kisebb települései azonban úgy tűnik, kevésbé keresettek, a községekben regisztrált forgalom a legalacsonyabb szinten áll 2008-hoz képest. A főváros mellett jól teljesítenek a Nyugat-Dunántúl megyeszékhelyei is, ahol közel 87 százalékon állt a forgalom 2014-ben a hat évvel korábbiakhoz képest, de az ország többi részével összehasonlítva a Nyugat-Dunántúl városai és községei is keresettnek számítanak.

A legrosszabbul teljesítő régiónak az Észak-Alföld számít, bár itt is jelentős az eltérés a településtípusok között, míg a megyeszékhelyek esetében a forgalom a hat évvel ezelőttihez képest nem éri el a 70 százalékot, ami a régiós versenyben a leggyengébbnek számít, a községekben történt lakáspiaci tranzakciók száma a 2008-as szinthez képest a második legmagasabb, 64 százalékos eredményével.

Az árak sem mindenhol nőnek jelentősen

A használt lakások piacán 4,2 százalékos tiszta árváltozás következett be 2014-ben az egy évvel korábbi szinthez képest. Ez azt jelenti, hogy ennyivel kerülnének többe a lakások, ha ebben az évben ugyanazokat adták volna el, mint egy évvel
korábban. De mivel az értékesített ingatlanok minőségi összetétele a drágább lakások felé tolódott el, így a ténylegesen eladott használt lakások átlagos ára még nagyobb mértékben 6,9 százalékkal emelkedett. Ez a folyamat folytatódott 2015 elején is.

Nagyot buktak, akik elhagyták Budapestet

Sőt a KSH legfrissebb jelentése szerint a növekedés gyorsult, és az árindex 104,4 százalékos volt használt ingatlanok terén az előző negyedévhez képest, így 2015. I. negyedévében a használt lakások árszintje átlépte a 2010. évi bázist. A 4,4 százalékos drágulás kiemelkedő az előző időszakokat jellemző 2-2,4 százalékos árnövekedéshez képest.

Nagyot buktak, akik elhagyták Budapestet

Nem mindegy, hol lakik az eladó

A lakásárak emelkedés azonban akárcsak a forgalom alakulása területileg eltérő képet mutat, illetve a települések méretei is jelentős hatással vannak rá. Közép-Magyarországon például egyedül Budapesten emelkedtek az árak a használt lakások piacán 2015 első negyedévében, ott azonban az országos átlagot túlszárnyalva 5,8 százalékos volt az emelkedés, míg a többi közép-magyarországi településen csökkentek az árak. A legjelentősebb drágulásra a Nyugat-Dunántúlon került sor, ahol a megyeszékhelyekdrágulása már a 8 százalékhoz közelített, míg a községekben az emelkedés közel 10 százalékos volt. Az Észak-Alföldön azonban a városokban és községekben további áresésre került sor, akárcsak a Dél-Alföld és a Közép-Dunántúl kisebb településein.

Nagyot buktak, akik elhagyták Budapestet

Fontos kérdés az árak változásán túl, hogy az emelkedés hatására az árak jelenleg hol tartanak a válság előtti szintekhez képest. A KSH legfrissebb statisztikái szerint a használt lakások vételára szinte még sehol sem érte el a válság előtti maximumokat, ez alól a Nyugat-Magyarországi régió kivétel, ahol minden település típus esetében magasabb fajlagos árakon lehet használt lakáshoz jutni.

Lassan közelítenek az árak Budapesten és a Dél-Alföldön a válság előtti szinthez, előbbi esetében 4,5 százalékkal kell kevesebbet fizetni a használt lakások négyzetméteréért, mint a csúcson, míg utóbbinál a különbség 4,9 százalékos. A legnagyobb különbség a megyeszékhelyek esetében az Észak-Magyarországon mutatkozik, ahol a fajlagos árak még 23,7 százalékkal alacsonyabbak, mint a csúcsponton. A legnagyobb lemaradás az Észak-Alföldhöz kapcsolódik, ahol a községekben 25 százalékkal lehet olcsóbban használt lakáshoz jutni.

Nagyot buktak, akik elhagyták Budapestet

Szenved az agglomeráció

Sokáig tartotta magát az a trend, melynek köszönhetően egy erős kiköltözési hullám indult meg az agglomeráció irányába Budapestről, ami később pont a visszájára változott, és sokan inkább a visszaköltözés mellett döntöttek. A jelenlegi KSH számok azt mutatják, hogy Budapest alvó városai egyelőre nem is nagyon tudnak visszakapaszkodni, a fővárosihoz képest jóval nagyobb mértékben marad el a használt lakások piacán a válság előtti szinthez képest, és az árak esetében sincsenek jó hírek az éppen eladást tervezőknek.

Nagyot buktak, akik elhagyták Budapestet
Klikk a képre!

A korábbi áralakulásokat bemutató grafikonokon látható, hogy a Pest megyei településeken az év elején csökkentek a fajlagos használt lakásárak. A községek esetében ez elérte az 5 százalékos mértéket is. Az árszintek a válság előtti maximumtól jelentősen elmaradnak, 15 és 24,3 százalékkal alacsonyabbak a városok és községek esetében. A különböző agglomerációs szektorokat vizsgálva sem látszanak nagy különbségek, 2015. első negyedévében mindössze egy agglomerációs szektorban – a délkeletiben – volt magasabb az átlagos négyzetméterár a használt lakások piacán a 2014-es szintnél, míg a többiben csökkentek az árak. A 2013-as szintekkel összehasonlítva sem sokkal jobb a helyzet, az előbb említett délkeleti illetve az északi szektorban magasabbak egy nagyon kicsivel a fajlagos árak, míg a többiben a 2015 harmadik hónapjában fizetendő négyzetméterárak alacsonyabbak a két évvel korábbinál.

Forrás: portfolio.hu