A Főgáz megvette a GDF Suez magyarországi földgázszolgáltatóját

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. szakmai irányítása alatt álló Főgáz Zrt. adásvételi szerződést írt alá a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. megvásárlásáról a GDF International S.A.-val, a tranzakció a hatósági jóváhagyásokat követően előreláthatólag még az ősszel lezárulhat – közölte az ENKSZ pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az adásvétel tárgya az egyetemes szolgáltató, ugyanakkor versenypiaci engedélyekkel is rendelkező GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. részvényeinek 99,93 százaléka. Ezzel minden, a társaság birtokában lévő know-how és vagyontárgy a Főgáz tulajdonába kerül, ideértve az engedélyesi tevékenység ellátásához szükséges kiszolgáló képességeket, a teljes körű hr-, infrastrukturális-, pénzügyi-, számlázási- és informatikai rendszerét.

A Főgáz a tervek szerint részben saját, részben külső forrásokból finanszírozza a vásárlást, amelynek összege a pénzügyi záráskor válik véglegessé.

A közlemény idézi Németh Lászlónét, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkárát, aki elmondta: az akvizíció jelentős mértékben hozzájárul a nemzeti közműszolgáltatás kiépítésének felgyorsításához, a stabil, kiszámítható szolgáltatói háttér erősítéséhez, a rezsicsökkentés tartóssá tételéhez. Az ENKSZ nem a profitérdekeket, hanem a lakosság és a magyar társadalom érdekeit tartja szem előtt, úgy hogy a fogyasztók a váltás terheiből semmit se érezzenek – tette hozzá.

Laczó Sándor, a Főgáz Zrt. vezérigazgatója közölte: a Főgáz felkészült története legnagyobb akvizíciójára, a tulajdonosváltás a társaság napi üzletmenetét nem befolyásolja, így a fogyasztók a szolgáltatás minőségében semmiféle változást nem érzékelnek majd. A társaság megvásárlásával a Főgáz olyan szakmai tudás és technológiai infrastruktúra birtokába kerül, amely jelentősen megkönnyíti a további, mintegy 1,8 millió egyetemes szolgáltatásban vételező fogyasztó átvételét. A tranzakció ügyfél-közreműködést nem igényel – mondta.

Horváth Péter, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a tranzakcióval már az egyetemes szolgáltatásban vételező földgázfogyasztók közel felének a nemzeti közműszolgáltató szavatolja a biztonságos és folyamatos földgázellátást.

Korábbi közlés szerint a Főgáz Zrt. lesz a teljes lakosság földgázszolgáltatója Magyarországon 2016 végére. A Főgáz veszi át a Tigáz mintegy 1,2 millió fogyasztóján kívül az E.ON Energiaszolgáltató Kft. több mint 600 ezer ügyfelét legkésőbb 2016. január 1-jétől és a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. 750 ezernél is több fogyasztóját legkésőbb 2016. július 1-jétől. Az ENKSZ tájékoztatása alapján augusztustól a Főgáz látja el a Magyar Telekom egyetemes szolgáltatásra jogosult csaknem 60 ezer lakossági földgázfelhasználóját.

Forrás: mti.hu