A kevésbé kockázatos megtakarítási formákat választják inkább a magyarok

A váratlan kiadásokra tesznek félre elsősorban a magyarok, de sokan spórolnak a nyugdíjas évekre is, a többségnek a befektetett tőke biztonsága a legfontosabb szempont – derül ki a CIB Bank és a GfK közös, megtakarítási szokásokat vizsgáló kutatásából.

A reprezentatív kutatást a heti rendszerességgel internetező 25-69 éves lakosság körében, 500 ember online megkérdezésével végezték az MTI-hez kedden eljutatott közlemény szerint.

A felmérés szerint a megkérdezettek közel háromnegyede rendelkezik megtakarítással, a válaszadók mintegy 15 százalékának százezer forintnál kevesebb, közel 40 százalékának pedig fél millió forintnál több a félre tett pénze. A megkérdezettek 28 százalékának azonban nincs tartaléka.

A kutatás résztvevőinek 20 százaléka a folyószámlán lekötés nélkül őrzi a pénzét, bankbetétben 17, készpénzben pedig 15 százalékuk.

Minden harmadik válaszadó rendelkezik életbiztosítással, és közel ötödüknek van önkéntes nyugdíjpénztári szerződése, illetve lakás-takarékpénztári megtakarítása.

A nagyobb felkészültséget, pénzügyi tájékozottságot igénylő, bonyolultabb megtakarítási formákat kevesebben választják, ugyanis kötvénnyel, részvénnyel, állampapírral vagy befektetési alappal a megkérdezetteknek csupán közel 18 százaléka rendelkezik, részvénybefektetése pedig mindössze öt százaléknak van.

A válaszadók 74 százaléka nyilatkozott úgy: a magasabb hozam lehetőségéről lemondana azért, hogy a pénzét biztonságban tudja. Négyből csak egy ember vállalna mérsékelt kockázatot, vagyis viselné el tőkéje kisebb, átmeneti csökkenését is a magasabb hozam érdekében. Kockáztató típusnak a felmérés szerint kevesebb, mint két százalék számít.

A megtakarításokkal rendelkezők 55 százaléka havonta tesz félre, a megkérdezettek kétharmada elsősorban a váratlan kiadásokra szeretne így felkészülni. A válaszadók fele a nyugdíjas évekre takarékoskodik, átlagosan több mint 15 esztendőn át gyűjtenek és átlagban mintegy hat millió forintot terveznek összegyűjteni.

Hasonlóan nagy összeget a lakásvásárlásra tennének csak félre, ám ezt célként alig több mint 20 százalék jelölte meg.

Forrás: mti.hu