Felemészti a rezsicsökkentés eredményét az albérletek drágulása?

Nincs lakáshiány Magyarországon, de ott üresek a lakások, ahol nincs kereslet albérletre, ahol pedig igény lenne kiadó szobára ott az airbnb-zők élveznek előnyt vagy magasabb díjra vágynak a befektetők. A lakásprobléma már a tehetősebbek pénztárcáját is érzékenyen érinti, ez pedig hosszú távon súlyos következményekkel járhat.

Nemcsak az albérleti díjak, hanem a lakások árai is ugrásszerűen megnőttek nagyon rövid idő alatt. „A munkánk miatt félévente készítünk értékbecslést lakásokra a Józsefvárosban, tapasztaltunk 40%-os drágulást is, az albérleteket illetően közel kétszeres a drágulás” – mondta el a hirado.hu-nak Alföldi György, a rehabilitációval és városfejlesztéssel foglalkozó Rév8 Zrt. igazgatósági tagja.

A szakember tapasztalata nemcsak Budapest egyik kerületében állja meg a helyét. Az ingatlanközvetítők adatai szerint a vidéki nagyvárosokban is mintegy 20%-kal növekedtek a díjak, és a felsőoktatásban tanulók szüleinek is mélyebben a zsebükbe kell nyúlni a fiatalok lakhatásának biztosítása végett.

A lakásszektorban olyannyira ingadozóak az árak, hogy nem lehet csak a piacra bízni a szabályozást?

Az albérleti díjak a és lakásárak ilyen gyors drágulása azzal magyarázható, hogy a megtakarításokkal rendelkező háztartások a lakásingatlanokat keresik  a bankbetétek és a kockázatosnak tartott befektetési alapok helyett,  a várható lakásárnövekedésből és  albérletkiadásból nagyobb hozamokat remélnek – mondta Hegedüs József, a Városkutatás Kft. ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint a kiindulópont az, hogy a lakáspiac árai gyorsabban változnak, mint a háztartások jövedelme, ezért olyan megoldásokra lenne szükség, amely ezt az ellentétet képes lehet kezelni. A hazai magánbérleti szektor ráadásul meglehetősen liberális, a szerződések jobbára feketén köttetnek. A bérlők így attól félnek, hogy hirtelen kerülnek az utcára, a bérbeadók pedig a havi díj elmaradásától.

Forrás: hirado.hu