Mindenki az állami ingyenmilliókra hajt

Kedd este Szegeden folytatódott a Portfolio, az FHB Bank, a Takarékok és az Otthontérkép által szervezett országos CSOK-roadshow. A rendezvényen a szervezők többek között kitértek az otthonteremtési program építőiparra és lakáspiacra gyakorolt várható hatásaira, de górcső alá vették a CSOK igénylésének gyakorlati tudnivalóit is, külön figyelmet szentelve a legfrissebb módosításoknak.

Január elsejétől jelentős változások léptek életbe a Családi Otthonteremtési Kedvezményénél, közismert nevén a CSOK-nál, amit a múlt héten újabb friss jogszabály-áradat követett. Az összegek növekedtek, megjelent a 10+10 millió forintos lehetőség és persze a feltételek is változtak. A fél ország most számolgat, oszt-szoroz, keresi a válaszokat, mivel sokan ki szeretnék használni a rendkívül vonzó lehetőséget. Ehhez ad segítséget a Portfolio, az FHB Bank, a Takarékok, és az Otthontérkép által szervezett országos CSOK-roadshow, mely eddig az ország hat nagyvárosát látogatta meg.

Mindenki az állami ingyenmilliókra hajt

A nagy érdeklődéssel kísért fórumon Budai Ákos, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője az Otthontérkép statisztikáira alapozva kiemelte, hogy az országban jelenleg 9 százalék körüli azoknak az ingatlanok aránya, amelyekre igénybe vehető a 10 + 10 millió forintos támogatás. A legtöbbek figyelmét felkeltő CSOK-konstrukcióval kompatibilis ingatlanok aránya Csongrád megye egészét tekintve 11% százalék, míg a megyeszékhelyen, Szegeden 14%, azaz az országos átlagnál jóval magasabb.

Tokodi Gábor, az FHB Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese előadásában arról beszélt, hogy várakozásaik szerint a program hatására az idei évtől várhatóan változnak majd az ingatlanvásárlási szokások, és az új ingatlanok vásárlása kerül többségbe, szemben a használt lakások eddig túlsúlyával. Tokodi Gábor emellett részletesen beszámolt a CSOK igénybevételét érintő legfrissebb, a múlt héten nyilvánosságra hozott változtatásokról is.

Mindenki az állami ingyenmilliókra hajt

A panelbeszélgetést megelőző utolsó előadásban Görög Tibor, a Pillér Takarékszövetkezet elnök – ügyvezető igazgatója többek között azt ismertette, milyen piaci kamatozású hitelekkel egészíthető a CSOK keretében nyújtott vissza nem térítendő állami támogatás, illetve a CSOK 10+10 esetében a kedvezményes kamatozású hitel.

A közönséget a 10+10 milliós támogatás igénybe vételének részletei mellett leginkább az új házat építő magánszemélyeknek járó áfa-visszatérítés érdekelte. A megjelent szakértők természetesen azoknak a kérdéseire is készséggel válaszoltak, akik ezt a fajta kedvezményt kívánják igénybe venni, akár a CSOK-kal kiegészítve, akár anélkül.

Mindenki az állami ingyenmilliókra hajt

A közel 400 fő részvételével megrendezett, teltházas szegedi állomáson a szakértők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy nagyon fontos jól átgondolt és felelősségteljes döntést hozni, főleg azok részéről, akik még nem nevelnek legalább 2 vagy 3 gyermeket.

A szegedi rendezvény is azt mutatja, hogy egyértelmű a CSOK iránti megnövekedett érdeklődés. Éppen ezért a szervezők az ország minden fontosabb gazdasági centrumába eljuttatják a legfrissebb információkat az állami ingyenmilliókról, és szakértők segítségével mindenkinek lehetőséget biztosítanak, hogy az egyéni kérdéseikre egyedi válaszokat kapjanak. A belépés és a személyes tanácsadás minden rendezvényen ingyenes.

Mindenki az állami ingyenmilliókra hajt

A CSOK-ot ismertető fórumsorozat következő állomását most csütörtökön tartják Szombathelyen, jövő hétfőn Miskolcra, kedden pedig Kecskemétre látogatnak a szervezők.

10+10 millió

Ide kattintva egy helyen minden információ elérhető az új családi otthonteremtési kedvezményről. Választ adunk az egyéni esetekre, körüljárjuk a legfontosabb gyakorlati kérdéseket, segítünk kiigazodni az új CSOK feltételeiben.

Forrás: portfolio.hu