MNB: az új lakáshitelek állománya bővülhet az idén is

Az új lakáshitelek állománya is bővülhet az idén – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója hétfőn Budapesten háttérbeszélgetésen, amelyen a jegybank szakemberei bemutatták az MNB új, Lakáspiaci jelentés című elemzésének idei első kiadványát.

Elmondta: tavaly a lakásárak több mint 10 százalékkal emelkedtek, és a lakáspiaci forgalom is bővült. Az élénkülés azonban mind az új és használt lakások piacát, mind az ország térségeit tekintve igen eltérő.

Az MNB ügyvezető igazgatója kiemelte: 2015-ben a lakáscélú hitelezés a jegybank „adósságfék-szabályai” mellett is jelentős mértékben bővült. Elmondta: az új lakáshitelek volumene mintegy 50 százalékkal emelkedett 2015-ben, ezzel együtt a lakáshitelek teljes állománya 4,6 százalékkal csökkent tavaly.

Sem a lakásárak emelkedése, sem pedig az új hitelezés bővülése nem tekinthető túlzott mértékűnek – állapította meg Virág Barnabás.

Az ügyvezető igazgató elmondta: a lakáspiac kiemelten fontos a jegybank számára, a piac folyamatai ugyanis nemcsak a pénzügyi stabilitási kérdésekkel állnak kapcsolatban, hanem alapjaiban meghatározzák a gazdaság rövid és hosszú távú növekedési kilátásait is. A lakáspiaci folyamatok, és különösen a lakásárak ingadozása a háztartások vagyoni helyzetén keresztül befolyással van a lakosság megtakarítási és fogyasztási döntéseire, a jelzáloghitel-fedezetek révén pedig a pénzügyi intézmények portfóliójára, nyereségességére, hitelezésére – sorolta Virág Barnabás.

Elmondta: a makrogazdasági környezet általánosságban az ingatlanpiac élénkülését hozta, 2015-ben jelentős növekedést lehetett tapasztalni a hazai lakáspiacon. Nőttek a reálbérek, ezek emelkedésével párhuzamosan nőtt a háztartások jövedelmének vásárlóereje, miközben a hosszú távú munkapiaci kilátások érdemben javultak.

Az alacsony kamatok pozitív hatást fejtettek ki, egyrészt növelték a keresletet a lakások iránt a kedvező finanszírozási költségek révén, másrészt jelentős befektetési célú keresletet támasztottak a lakáspiacon – magyarázta az ügyvezető igazgató.

Forrás: mti.hu