Nem várnak tovább: egyre több társasház korszerűsít önerőből

Az általános forráshiány közepette kell egyre több és komolyabb feladattal számolnia a társasházaknak és lakásszövetkezeteknek, amelyek között az épületenergetikai és szerkezeti felújítások róják a legnagyobb költséget a lakóközösségekre. Az elérhető pályázati lehetőségek mellett azonban a lakástulajdonosok egyre nagyobb hányada hajlandó önerőből nekivágni az ilyesfajta hosszú távú befektetéseknek – emelik ki a Házfórum Társasházszakmai fórum szakértői.

Magyarországon a népesség mintegy harmada él négynél több lakásos társasházakban, illetve lakásszövetkezetekben, a kisebb többlakásos lakóházak problémái pedig még ennél is szélesebb kört érintenek. Miközben a lakóközösségeknek egyre több és nagyobb volumenű feladat elvégzéséhez kell anyagi fedezetet előteremteniük, általános forráshiány figyelhető meg. A társasházak anyagi lehetőségeiről Sárvári Marcellt, a Házfórum társasházszakmai fórum vezető szakértőjét kérdeztük.

Mit mondhatunk, mi a társasházak legfőbb problémája a jelen időszakban?

A társasházak és lakásszövetkezetek legégetőbb problémája valószínűleg az épületek energiafogyasztása, amelyre az épületenergetikai fejlesztések, vagyis a szigetelések, gépek és nyílászárók korszerűsítése kínál megoldást. Ahogy egyre szélsőségesebbé válik az időjárás az esőzések, a szél, a hidegek és melegek erősödésével, úgy válik egyre fontosabbá, hogy a lakóközösségek megfelelő szigeteléssel és hűtő-fűtő berendezésekkel csökkenthessék rezsiköltségeiket és biztosíthassák kényelmüket. Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006 (V.24.) TNM rendelet és az Energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény pedig a korábbinál jóval szigorúbb követelményeket határozott meg az épületek hőátbocsátási tényezője terén. Ezek a követelmények pedig folyamatosan lépnek életbe.

Ráadásul nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ha ezeket megoldja a közösség, a gépi szellőztetésre és egyéb kiegészítő, de ugyanolyan fontos beruházásokra is szükség volna. Hiszen a hatékony szigetelésekkel gyakorlatilag hermetikusan lezárt épületekben a penészesedés kiküszöbölése és a frisslevegő új szellőzőrendszerekkel való biztosítása egészségügyi és műszaki szempontból is megkerülhetetlen feladat.

Nem újdonság, hogy a lakóközösségeknek jellemzően nincs elegendő tőkéjük a különféle nagyobb beruházásokhoz, főleg, hogy egyelőre nem indult újabb Panelprogram sem. Milyen pályázati lehetőségek állnak a lakók rendelkezésére?

Ezen a téren a Panelprogram jelentette eddig talán a legnagyobb támogatást, de szerencsére vannak más pályázati lehetőségek is. Először is a Társasházi Pályázatot említeném, mert ennek zárul le leghamarabb a nevezési határideje. Az OTP Bank idén nyolcadik alkalommal írta ki ezt a pályázatot, amelynek keretében tíz ház jut összesen 10 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz. Erre a pályázatra június 15-ig adhatják be nevezéseiket a házak, minden információ a www.hazforum.huhonlapon érhető el.

Emellett április végével és május elejével két uniós pályázat is elindult, amelyek a településképet meghatározó, illetve a leszakadó településrészekben található épületek energetikai és közösségi felújítását támogatják. Ezek azonban budapesti házak számára nem elérhetőek, és a vidéki házak is csak az önkormányzatok konzorciumi partnereiként részesülhetnek támogatásban. Ezek kifejezetten az energetikai felújításokra fókuszálnak. Végül pedig egyes önkormányzatoknál is elérhetőek kisebb pályázatok.

Azonban a panelprogramhoz hasonló volumenű kiírás jelenleg nincs. Éppen ezért az olyan kisebb költségvetésű pályázatoknak is jóval nagyobb a jelentősége jelen körülmények között, mint az OTP Társasházi Pályázatának. Utóbbi külön előnyeként kell megemlíteni, hogy a lakóközösségek maguk határozhatják meg, mire kívánnak forrást nyerni, szemben a panelprogram előre adott projektjeivel. Ez a tapasztalatok szerint jól igazodik a lakóközösségeknél megfigyelhető szemléletváltáshoz.

Mit jelent pontosan ez a szemléletváltás?

Világszerte egyre inkább teret hódít az öngondoskodás, és így van ez a társasházak kezelésénél is. A tulajdonosok már nem csak a pályázatokat várják, hanem egyre komolyabb hajlandóságot mutatnak arra, hogy maguk végezzék el a kisebb javításokat, illetve szorgalmazzák a közösköltség emelését, hogy legyen miből elvégezni a kényelmüket és az ingatlan értékét is fokozó beruházásokat. Erősödő trend, hogy az emberek egyre tájékozottabbak a házkezelésben, tudják, mit szeretnének, és ezért áldozni is hajlandóak.

Erre a fajta öngondoskodásra ösztönöz az úgynevezett felújítási alap képzése is, amely igazából nem más, mint hogy a közösség havonta félretesz egy bizonyos összeget a későbbi nagyobb kiadások fedezésére. Ezt a megtakarítást egyes állami támogatásoknál követelményként kérik is a házaktól.

Ebben az öngondoskodó szellemben a pályázatokon túl milyen további lehetőségei vannak a lakóközösségnek?

A legkedvezőbb lehetőség a lakástakarékpénztár, avagy LTP és a kamattámogatott hitel. Ezek a jelenlegi kamatkörnyezetben rendkívül kedvező feltételeket kínálnak. Előbbi ugyanis a lakásszámtól függően a befizetések után 30 százalékos, évi maximum 324 000 forint állami támogatást, utóbbi pedig (az első öt évben) 70, majd 35 százalékos kamattámogatást jelent. Ha már szóba került, mondjuk el, hogy pont utóbbinál követelmény a felújítási alap képzése.

Azonban ezeknek a konstrukcióknak a haszonélvezetéhez mindenképpen szükséges néhány alapvető dokumentum rendbetétele. Számos esetben ugyanis pont azért nem részesülhet kamattámogatásban a ház, mert az alapító okirata vagy cégbejegyzése hibás, nem rendelkezik szervezeti és működési szabályzattal, vagy épp a közös képviselőnek nincs érvényes mandátuma, tehát nem jogosult szerződést aláírni a lakó nevében. Ezekről a Házfórum.hu-n rendszeresen tájékoztatást adunk, hogy mire kell figyelniük a tulajdonosoknak és képviselőiknek, segítve, hogy a legtöbb lakóközösség élvezhesse ezeket az előnyöket.

Mi a következő lépés, mit tehetnek a lakástulajdonosok ezek ismeretében?

Külön aktualitást ad a kérdésnek, hogy a lakóközösségeknek május 31-ig kell elfogadniuk az éves költségvetést. Ennek egyik legfontosabb része a felújításokra szánt források megjelölése és elkülönítése. Mindenképp javasolt, hogy az ezekben a hetekben is zajló közgyűlések során a lakók számoljanak a fenti lehetőségekkel, kötelezzék közös képviselőiket, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy elinduljanak a régóta tervezett beruházások és a legkedvezőbb feltételek mellett intézhessék a szükséges felújításokat.

Forrás: figyelo.hu