Lakásfelújítások: egy cetli a kapualjban elég a békéhez?

Gyakran jelennek meg feliratok a társasházak üzenőfalain, kapujain, melyekben a lakók értesítik a közösséget az “esetleges kellemetlenségekkel” kapcsolatban. Kedves gesztus vagy csak üres üzenet? Elég pár sor a normális együttéléshez?

A felújítás természetes dolog és az sem ördögtől való, hogy zajjal és kosszal jár. Ennek ellenére van pár olyan írt és íratlan szabály, amit nem árt betartani, ha épp szétverjük a lakást. Jöjjön 5 pont, ami segíthet elkerülni a Rózsák háborúját:

1. Mettől meddig? Érdemes a közösképviselővel egyezetni, pontosan hánytól hányig eshet neki a brigád a munkának. És ha van egy kis szívünk, az ütvefúrózást nem az elejére és a végére időzítjük.

2. Törmelék és egyéb hulladékfajták. A felgyülemlő sitt és anyagmaradék nem tüntethető el napról napra. A folyosón, udvaron való tárolás azonban több szempontból is problémás lehet. Kérjük ki a közvetlenül és közvetetten érintettek véleményét is, vagy lakógyűlésen hozzunk konszenzust a kérdésben. Elszállítás után gondoskodjunk a teljes takarításról, ne csak a nagyját vitessük el. Amennyiben a kertben akarunk lepakolni, számítsunk rá, hogy kiöljük a gyepet, növényeket a sittel…

3. Közvetlen szomszédok. A felső, alsó és oldalsó szomszédokkal érdemes külön, szóban egyeztetni. Kisgyerekesek, idősek esetén megbeszélni az alvási és pihenő időket. Lehet, hogy nem tudunk mindenben a kedvükre járni, de egy személyes megkeresés esetén jó eséllyel elfogadóbbak lesznek, mint egy általános cetli kapcsán.

4. Határidők. Nos, a felújítások kényes pontja a dátumok tartása. Rajtunk is múlik, hogy keményen fogjuk-e a gyeplőt. Kalkuláljunk körültekintően és inkább több időt szánjunk a munkálatokra, mintsem alálőjünk a befejezésnek. Pszichésen így könnyebb lesz elfogadni a tartós káoszt. És akár már pár nappal rövidebb kivitelezéssel bevágódhatunk a közösségnél.

5. Köszönjük meg a türelmet utólag is! Bár ez nem egy bevett szokás, hosszútávon sokat javíthat a lakóközösség életén. Ráadásul sosem lehet tudni, mikor jöhet ránk egy újabb felújítási hullám…

Garancia persze nincs rá, hogy konfliktusmentesen átvészeljük az időszakot, hiszen őrültek mindenhol laknak. De legalább elmondhatjuk, mi mindent megtettünk az ügy érdekében.

Forrás: ingatlanbazar.hu