BankRáció.hu: a nettó bér sokkal kisebb részét viszi el a hiteltörlesztés

Egy átlagos lakáshitel havi törlesztése idén az átlagfizetés 32 százalékát teszi ki, míg öt évvel ezelőtt még 52 százalékos volt, azaz 20 százalékponttal csökkent – derül ki a BankRáció.hu elemzéséből, amely szerint a nettó reálbérek emelkedése hozzájárulhat a hitelezési fordulathoz.

Az ingatlan.com-csoporthoz tartozó portál MTI-hez kedden eljuttatott elemzése szerint július közepéig a lakáshitelek iránt érdeklődők száma 78 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest, a személyi hitelek iránti érdeklődés pedig 66 százalékkal emelkedett. Az alapkamat utóbbi években látott csökkenése mellett a nettó keresetek alakulása befolyásolta a hitelezést – mondta a közleményben Gergely Péter, a portál hitelszakértője.

A mutató a személyi kölcsönök esetében is csökkent: 2011-ben egy átlagos, 1 millió forintos 60 hónap futamidejű személyi hitel a nettó fizetés 21 százalékát vitte el, míg az idén csak a 15 százalékát.

A májusi jegybanki adatok szerint a lakáshitelek átlagos piaci kamata 5,11 százalék volt, a személyi hiteleké pedig 16,72 százalékot tett ki, de ennél jóval kedvezőbb ajánlatokat is kínálnak a bankok, a lakáshiteleken több millió forintot lehet spórolni az ajánlatok összehasonlításával – hívták fel a figyelmet.

Forrás: mti.hu