Több mint 900 ezer háztartás tervez energiahatékonysági beruházást egy felmérés szerint

A hazai háztartások 41 százaléka végzett az elmúlt öt évben energia-megtakarítással járó korszerűsítést, és 24 százaléka, 920 ezer háztartás tervezi ezt a következő öt évben – derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) 2016 őszén végzett kutatásából.

Az MTI-hez kedden eljuttatott összefoglaló szerint a legkedveltebb beruházás az ablakcsere volt, amit a felújítók 67 százaléka végeztetett el, ezt követte a hőszigetelés 42 százalékkal, kazáncsere 31 százalékkal és bojlercsere 20 százalékkal.

A felmérés alapján készült becslés szerint az energiahatékonysági piac a következő öt évben 1200 milliárd forintosra tehető Magyarországon. A vidéki családi házak tulajdonosai az átlagosnál nagyobb mértékben terveznek valamilyen korszerűsítést – közölte a MEHI.

A hőszigetelés esetében egyértelműen az energiapazarlás csökkentése a vezető ok, de az ablakok, kazánok és bojlerek esetében nem az energiahatékonyság a legfontosabb döntési szempont. A kutatás alátámasztotta például a rendkívül szennyező vegyes tüzelés reneszánszát is, az elmúlt öt évben újonnan beszerzett háztartási kazánok 22 százaléka vegyes tüzelésű volt – hívták fel a figyelmet.

A tájékoztatás szerint az adatfelvétel október első felében történt, összesen 2507 interjú rögzítésével. A minta regionálisan, a település típusa és a háztartások mérete szerint országosan reprezentatív, 3,88 millió, ingatlanát tulajdonosként használó háztartás véleményét tükrözi.

 

 

Forrás: mti.hu