Eddig tizenhatan haltak meg szén-monoxid-mérgezésben – a megbízható érzékelők elterjedésével egyre több a riasztás

Kilencről tizenhatra nőtt tavalyhoz képest a halálos szén-monoxid-mérgezéses esetek száma a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint, a lakástüzeké ugyanakkor 6512-ről 6032-re csökkent. A hatóság szerint az idei év nem tekinthető rendkívülinek, figyelni azonban érdemes, mivel karácsony környékén mindig nagyobb a kockázat.

Csaknem a duplájára nőtt tavalyhoz képest a szén-monoxid (CO)-mérgezések okozta halálesetek száma Magyarországon – tudtuk meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól (OKF). Idén a legfrissebb adatok szerint már tizenhatan, a múlt év egészében kilencen, míg 2014-ben egytucatnyian vesztették életüket emiatt.

A rosszulléttel járó mérgezésekből ugyanakkor eddig kevesebbet regisztráltak, mint tavaly vagy tavalyelőtt. 2015-höz képest idén csaknem félezerrel kevesebb lakástűz került a nyilvántartásba. A mostani 6032-vel szemben tavaly 6512 esetet rögzítettek, ami nem egészen hétszázzal haladta meg a 2014. évi adatot. A hatóságnál úgy vélték: mindent összevetve 2016 mégsem számít rendkívüli évnek, efféle hullámzás a CO-mérgezések és a lakástüzek statisztikája alapján általánosnak mondható.

Arra is emlékeztettek, hogy – részben a hatósági kampányok hatására – egyre többen szerelnek fel megbízható mérőkészüléket otthonukban, s ez a magyarázza a riasztások gyakoribbá válását. A tűzesetek hátterében főképpen a nyílt láng, illetve a melegítőeszközök szakszerűtlen használata, meghibásodása áll – derült ki az OKF közléséből. A katasztrófavédelem ezért mindenkit arra figyelmeztetett: a lakás vagy ház melegét biztosító kazánokat és kályhákat csak rendeltetésüknek megfelelően használjuk, valamint gondoskodjunk a szakember által végzett rendszeres karbantartásukról.

Eddig tizenhatan haltak meg szén-monoxid-mérgezésbenForrás: Kurucz Árpád

Eddig tizenhatan haltak meg szén-monoxid-mérgezésben

A mobil hőforrásokat – legyen szó gázzal vagy elektromos árammal működőkről – ne hagyjuk sokáig felügyelet nélkül üzemelni és mindig távolítsuk el az éghető anyagokat, tárgyakat a közelükből. Kiemelték: a karácsonyi időszakban mindig gyakoribbá válnak a lakástüzek. Körültekintően kell gyertyát, mécsest és csillagszórót gyújtani.

A fokozott óvatosság annál inkább fontos, mert a fűtött lakásban a kivágott fenyőfa folyamatosan szárad, és egyre könnyebben meggyullad akár a legkisebb szikra hatására, a fa környeze­tében lévő berendezési tárgyakra átterjedő lángok komoly lakástüzet képesek okozni. Ugyanez igaz a karácsonyi dekorációra: egy zárlatos égősor könnyen lángba boríthatja a fenyőfát, a függönyt, a környezetében lévő éghető anyagokat, ezért éjszakára, vagy ha senki sincs otthon, mindig érdemes áramtalanítani a füzéreket.

Forrás: magyaridok.hu