Folytatódnak a társasházi felújítások, fejlesztések

Idei utolsó képviselő-testületi ülését tartotta december 20-án a Józsefvárosi Önkormányzat, amelyen – először a kerület életében – már ebben az évben elfogadták a 2017-es költségvetést. Mint Kocsis Máté polgármester fogalmazott, a költségvetés minden tételében garantálja a kerület jövő évi biztos, stabil és fenntartható működését, egyúttal a valaha volt legnagyobb mértékű társasházi támogatást is tartalmazza: 900 millió forintot különít el lakóházak felújítására. A kerület 2017-ben több mint 18 milliárd forintból gazdálkodhat.

Kocsis Máté a költségvetés ismertetése során hangsúlyozta: példátlan dolog a kerület életében, hogy már az előző évben el tudják fogadni a következő évi költségvetést, amellyel elkerülhető az is, hogy átmeneti gazdálkodásról kelljen döntést hoznia a képviselő-testületnek. Mint mondta, az idei elsősorban működési költségvetés, amely minden tételében garantálja a kerület jövő évi biztos, stabil és fenntartható működését. A jogszabályi előírásoknak megfelelően Józsefváros költségvetése egyensúlyos.

Minden idők legnagyobb társasházi támogatása

A most elfogadott költségvetés azonban a valaha volt legnagyobb mértékű társasházi támogatást is tartalmazza: 900 millió forintot különít el lakóházak felújítására – emelte ki Kocsis Máté. Ennek része a „Világos kapualjak” 45 millió és a tűzfalfestésre fordítható 55 millió forintos pályázati keret is. A további fejlesztésekről szólva kiemelte, hogy ha a forrásmegosztásból származó bevételek, illetve az idei pénzmaradvány összege ismertté válik – a költségvetésben képzett, 750 millió forintot elérő tartalékkal együtt –, az lehetőséget ad arra, hogy már a jövő év első negyedévében a fejlesztési költségvetést is elfogadják.

A polgármester a forrásmegosztásból származó bevételek kapcsán emlékeztetett: a helyi iparűzési adó mértéke 7 százalékkal nőtt Budapesten 2016-ban, ebből következően a kerület arányos részesedése is emelkedni fog 2-300 millió forint körüli összeggel. A pénzmaradvány még nem ismert összegével kapcsolatban úgy fogalmazott, az idei évhez hasonló nagyságrendben gondolkodnak: „a 900 millió forintos, társasházakra vonatkozó támogatásokon túl, másfél milliárd forint feletti összeg áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy a megfogalmazott fejlesztési igényeknek teret adjunk” – tette hozzá a polgármester.

Józsefváros több mint 18 milliárd forintból gazdálkodhat 

Egry Attila költségvetési ügyekért felelős alpolgármester arról tájékoztatott, hogy Józsefváros 18,2 milliárd forintból gazdálkodhat 2017-ben, amely összeg várhatóan emelkedni fog: a forrásmegosztásból, a pénzmaradványból és állami támogatásokból további bevételekre számítanak. Hangsúlyozta, az önkormányzatnak bőven van tartaléka, hiszen a költségvetés 465 millió forint működési általános és 270 millió forint fejlesztési tartalékot tartalmaz. Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetés stabil, minden működési költséget beterveztek az intézmények és gazdasági társaságok tekintetében, továbbá a képviselő-testület által önként vállalt feladatok is teljes biztonsággal elláthatóak a 2017-es évben.

Emellett az önkormányzat európai uniós pályázatokkal is számol a jövő évben: az Orczy Negyed Program önrészéről már 2016-ban döntött a képviselő-testület, a fővárosi finanszírozású Európa Belvárosa Program harmadik ütemének pedig tavasszal lehet eredménye.

Egészségügyi beruházások

A további fejlesztésekről szólva elmondta, hogy a Magdolna utcából a Kálvária tér 18. szám alá költözik a felnőtt háziorvosi rendelő, ahol egy modern, 21. századi intézményt alakítanak ki, valamint a tervek szerint a Korányi Sándor utcából a Kálvária térre költözik az addiktológia, amely egy megújított környezetben, magas minőségű szolgáltatást fog nyújtani.

Egry Attila arról is beszámolt, hogy a szabad tételekről a tavasszal befolyó források alapján tud dönteni az önkormányzat, meghatározva azt az irányt, amellyel a következő években a kerületet hosszú távon szeretnék fejleszteni.

Forrás: jozsefvaros.hu