Már nem a tükörjég, hanem a latyak az ellenség

Megszűnt a piros, azaz a legmagasabb fokú riasztás az országban. Narancssárga riasztás Magyarország északi részén van érvényben – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Tovább mérsékelték az ónos eső miatt kiadott riasztásokat: már sehol sincs érvényben a legmagasabb fokozat, három megyében van még másodfokú riasztás, amely több megye járásaiban és a fővárosban már csak elsőfokú. Fejős Ádám az M1 meteorológusa elmondta, hogy a csúszós idő már nem tart sokáig, és bár hihetetlennek tűnik, de pénteken már akár 12-13 fokot is mérhetünk Magyarországon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat  veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest megyében másodfokú, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetések és riasztások vannak érvényben az ónos eső veszélye miatt. Ezeken a területeken várható további ónos csapadék, amelyek miatt csúszóssá válhat az útfelület.

A havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Ezekben a megyékben 12 óra alatt több mint 5 centiméternyi friss hó hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szöveges figyelmeztetésében azt írta: éjjel is az Északi-középhegység vidékén fordulhat még elő a fagyzugos helyeken ónos eső. Csütörtök napközben szinte mindenütt olvadni fog.


Időjárás – Havas utak Salgótarjánban

Volt, ahol megállás nélkül esett valami

Voltak olyan városok és települések, ahol kedd óta kisebb-nagyobb megszakításokkal esett az ónos eső, illetve a csapadék halmazállapota a hőmérséklettől függően változott, hol ónos eső, hol havas eső, hol pedig hó esett.

Több baleset is volt az utakon

Lelassult a közlekedés és több baleset is történt az elmúlt órákban az ónos eső és a havazás miatt. Budapesten le kellett zárni a Normafa környékét a jegesedés és a leszakadó ágak miatt, a BKK több hegyi járata nem közlekedett vagy csak rövidített útvonalon járt.

Kedden délután, kora este óta több helyen is folyamatosan esik az ónos eső. Veszprémben percek alatt jégpályává váltak az utak. A közútkezelő már jóval korábban, a fagyos eső megérkezése előtt elkezdte a sózást, de sok helyen ez sem segített.

Kecskeméten és Pécsen még reggel is csak lépésben lehetett haladni. Az M1 tudósítója azt mondta, hogy a csúszós utak miatt összesen tíz baleset volt csak Székesfehérvár térségében.

A Szekszárd és Tolna közötti szakaszon három kocsi és egy teherautó ütközött. Az egyik sofőr valószínűleg túl gyorsan ment és nem vette figyelembe, hogy az ónos eső miatt jégpáncél borítja az utat. Egy ember sérült meg.

Az utak sónedvesek vagy hókásásak

Az autópályák és autóutak burkolata nedves illetve sónedves, de helyenként vannak havas, hókásás, latyakos szakaszok is. A rossz útviszonyok miatt megtiltották a kamionforgalmat a 2-es számú főút teljes Nógrád megyei szakaszán. Az érintett gépjárművek közlekedését már Pest megyében az M2-es autóúton is korlátozzák. A kamionok a kijelölt parkolókban várhatják meg a tilalom feloldását.

Lezárták a Normafa területét

Az ónos eső miatt lezárták a Normafa területét Budapesten a XII. kerületben. A zárás az Erzsébet-kilátót is érinti. Erre a leszakadt kisebb faágak és a rossz látási viszonyok miatt volt szükség.

A BKK-járatok sem közlekednek zavartalanul

Budapesten több autóbusz is rövidített útvonalon vagy egyáltalán nem jár reggel óta. A fővárosban több baleset is volt, járművek csúsztak egymásnak, parkoló autónak, villanyoszlopnak vagy kerítésnek.

Óbudán csőtörés is volt

Óbudán pedig az ónos eső mellett egy csőtörés is fennakadást okoz. Egy hétemeletes társasház maradt víz nélkül. Előreláthatóan csak délutánra áll helyre a szolgáltatás. A III. kerületi Zápor utcában tengelyig állnak az autók a vízben és a sárban.

Sokszor riasztották a katasztrófavédőket

Az ónos eső miatt a katasztrófavédőket eddig több mint félszázszor riasztották. Több száz dolgozóval vannak kint a helyszíneken. Rajtuk kívül önkéntes és önkormányzati tűzoltók is szolgálatba álltak.

Fejős Ádám az M1 meteorológusa elmondta, hogy a csúszós, télies idő már nem tart sokáig, és bár hihetetlennek tűnik, de pénteken már akár 12-13 fokot is mérhetünk Magyarországon.

Forrás: hirado.hu