Kamara javíthatna a közös képviselők megítélésén

Kamara létrehozását sürgetik a társasházi képviseletek, a hosszú évek óta húzódó problémák megoldására. Nemcsak kötelezettséget, de védettséget is adna a szakmát lehúzó, rossz hírnevet keltő közös képviselők ellen.

Állandó gondot jelent a közös képviseletek és a tulajdonosok közti szakmai egyeztetés hiánya, az általános érdektelenség, a számvizsgáló bizottságok pedig, mivel társadalmi munkában működnek, általában a gazdasági, jogi és műszaki ügyek ismeretének teljes hiányával intézik a ház ügyeit, ami csak fokozza a feszültségeket.

Gyakorlatilag tarthatatlanná vált a helyzet a társasház kezelői szakma terén – mondta Weisz Gábor Miklós, a Magyar Közös Képviselők Egyesületének szakmai igazgatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Hozzátette, hogy se továbbképzés, se időközönkénti ellenőrzés. Ha valaki 2004-ben elvégzett egy OKJ-s képzést, hogy társasházkezelő legyen, attól kezdve nem kellett többet számot adnia arról, hogy alkalmas-e erre a feladatra. A megnövekedett jogszabályi környezet indokolttá tenné a folyamatos képzéseket.

Panel - társasház - lakás - ingatlan - felújítás

Megjegyezte, hogy Franciaországban például jogi végzettséghez kötik ezt a feladatkört.

Gondos Judit, egy VIII. kerületi közös képviselő szerint nagyon sok a hiányosság a közös képviselőkkel szemben támasztott követelményekben. Ehhez a szakmához széles körű ismeretekre van szükség, amelyek igénylik bizonyos időszakonként a továbbképzéseket.

A társasházkezelők országos szinten 118 ezer épületet kezelnek, azaz mintegy 4,5 millió ember életéért felelősek. Egy-egy kezelő akár 40-50 házat tudhat magáénak és ezzel együtt kb 1 milliárd forint felett diszponál. Ehhez pedig elegendő egy mindössze három hónapos OKJ-s tanfolyamot elvégezniük. Ez a szakma mára iparággá nőtte ki magát, amelyhez komoly háttérre van szükség.

A társasházi törvény elavult, eltérőek a bírói gyakorlatok – állítják egyhangúan a kezelők. Olyan új törvényre lenne szükség, amelyben a tulajdonosok jogai és kötelezettségei mellett a „nemteljesítők” szankciói is szerepelnek.

Weisz Gábor Miklós úgy véli nem elég azonban csak a törvény módosítása, hiszen több mint 100 országos hatáskörű jogszabály vonatkozik a társasházakra. Ezért is indokolt többek között egy kamara felállítása. Oktatások, továbbképzések szervezése mellett, a társasházkezelők egy olyan szervezethez fordulhatnának tanácsért, amelyik autentikus válaszokat képes adni. Ezen felül kezelné az etikai vétség miatt indított eljárásokat. A kamara nem csak kötelezettségeket, hanem védettséget is nyújtana a szakmában dolgozók számára.

Forrás:   hirado.hu