Felgyorsítaná a közszolgáltatók átvételi- és visszakapcsolási eljárásait Weisz Gábor Miklós + VIDEÓ

A Tv2 Mokka című műsorában a soron következő társasházi eset a fűtésszezonhoz kapcsolódott, azon belül is a kémények üzemeltetéséről szólt. A műsor több, mint aktuális: családok maradhatnak fűtés nélkül egy budafoki társasházban, a kéményseprők ugyanis életveszélyessé nyilvánították a ház fűtésrendszerét. A felújításhoz 50 millió forintra lenne szükségük, ám a tulajdonosok közül sokaknak nincs elegendő pénzük a korszerűsítésre. Csehy András a pórul járt lakókat kérdezte riportjában, a műsorvezetők pedig a stúdióban beszélgettek szakértőkkel az egyre többeket érintő, elavult fűtési rendszerek problémáiról.

Weisz Gábor Miklós, a Magyar Közös Képviselők Egyesületének vezetője szerint jogszabály változásra van szükség a közműszolgáltatások terén. A módosítás lényege az lenne, hogy a gázszolgáltatásból kikapcsolt társasházak esetében a beadott gáztervek engedélyezését, majd a kijavított, felújított gázhálózat átvételét – a társasház bejelentése után – 24 órán belül el kellene végezni. A sikeres szivárgásvizsgálat és megfelelés esetén pedig azonnal át kellene venni szolgáltatónak, és visszakapcsolni a gázszolgáltatást. Ugyanez vonatkozna más szolgáltatók eljárásaira (Főkétüsz, Elmű, stb.).

2017-ben nem megengedhető hogy alapvető szolgáltatásokra heteket kelljen várni – mondta Weisz Gábor Miklós. Hozzátette: megengedhetetlen, hogy a hidegben a Gázművekre, vagy az Elműre várakozzanak családok, egyedülálló emberek, akik ki vannak téve az egyes alvállalkozók munkakedvének is.

Itt következik a javaslat másik lényeges eleme, hogy a közmű-szolgáltatóknál kötelezően vissza kellene állítani az élőhangos telefonközpontokat a géphangok és menürendszerek helyett, mert bármikor szükséghelyzetek állhatnak elő, emberéletek lehetnek veszélyben egy-egy műszaki hiba kapcsán.

Az elektromos-, a gázhálózatok és egyéb közmű szolgáltatók, de leginkább a társasházban élő 4 és félmillió ember megérdemel élőhangos telefonközpontokat – mondta Weisz Gábor Miklós. Hangsúlyozta: nem mellékes továbbá, hogy a társasházkezelők is könnyebben haladnának a munkájukkal, ha nem órákat kellene a géphangok között várakozni, menük között ide-oda nyomkodni a gombokat, hanem pl. azonosító számuk bediktálásával azonnal kapcsolná a kezelő a társasházi osztályt, vagy az illetékes ügyintézőt.Ne feledjük 4 és félmillió ember él társasházban, akik pl. a közös kazán, vagy társasházi gázóra esetén társasházkezelőjükön keresztül tartják a kapcsolatot a szolgálatokkal. Ezek a módosítások a fél ország életét megkönnyíthetnék, 4,5 millió ember közszolgáltatását lehetne egyszerűbbé, biztonságosabbá tenni – hangsúlyozta Weisz Gábor Miklós.

 

Tv2 Mokka videó: