Korszerűsített hőközpontok a debreceni Tócóskerti lakótelepen

Korszerűsítették a debreceni Tócóskerti lakótelepen lévő hőközpontokat és primer távhővezetékeket: a 852 millió forintból megvalósult, uniós támogatással elkészült beruházást szerdán adta át Barcsa Lajos, a város gazdaságért felelős alpolgármestere és Csonka Tibor, a helyi hőszolgáltató vezérigazgatója.

Barcsa Lajos elmondta: a korszerűsítés a távhőszolgáltatásba bekapcsolt 31 ezer debreceni lakás negyedét érinti.

A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán megnyerte a beruházás felét, az önerőtámogatásra irányuló pályázaton pedig további 426 millió forintot, a beruházás másik felét – ismertette a finanszírozás részleteit Barcsa Lajos.

Csonka Tibor hozzátette: a hőközpontok villamos energia felhasználása és a távvezetékek hővesztesége magas volt, ezért került sor a tócóskerti távhőrendszer átfogó korszerűsítésére.

A munkák során 115 hőközpontot és 550 folyóméter távhővezetéket újítottak fel a legkorszerűbb technológiával.

A beruházás jelentős segítséget nyújt a fogyasztóknak további energiamegtakarításra is: ha a még nem modernizált társasházakat is korszerűsítik a panelprogram keretében, akkor jelentősen, akár 50 százalékkal is csökkenhet a lakásokban a hőfelhasználás – magyarázta a vezérigazgató.

Csonka Tibor az MTI érdeklődésétre elmondta: az elmúlt másfél évben összesen 1,3 milliárd forint uniós forrást használhattak fel korszerűsítésre.

A következő európai uniós költségvetési ciklus idején, 2020-ig további 3 milliárd forint támogatásra pályáznak, amiből elkezdődhet a 20 évvel ezelőtt felújított rendszerek újabb modernizálása – tette hozzá.

Forrás: mti.hu