A héten tárgyalják a fair bankrendszerről szóló törvényt

A kormány és a kormánypárti frakció a héten tárgyal a fair bankokról szóló törvényjavaslatról, ezzel újabb szakaszához közeledik a bankok ügyfelekkel történő elszámolása – olvasható az Igazságügyi Minisztérium közleményében. A bankok elszámoltatása véglegesen azonban csak 2015 november végéig zajlik le.

Az Igazságügyi Minisztérium által előkészített törvényjavaslat célja az, hogy a bankok tisztességes hitelezési gyakorlatot folytassanak és erős fogyasztóvédelmi garanciák lépjenek életbe 2015-től. Végelesz az „apró betűs korszaknak”, átláthatóvá válnak a szerződési feltételek, és a törvény megtiltja, hogy a bankok jogosulatlanul emelhessék a kamatot, a díjaikat és a költségeiket.

Miután véget érnek a másodfokú bírósági eljárások a bankok és az állam között zajló jogi vitáról, a Kúria januárra lezárhatja a felülvizsgálati eljárásokat és január közepétől egészen az év végéig zajlik majd a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolás.

Jövő év novemberéig a bankoknak minden tisztességtelenül elvett forinttal el kell számolniuk. Az elszámolás négyszáz bankot és 1,3 millió családot érint. Ennek köszönhetően az átlagos törlesztő-részletek 25-30%-kal is csökkenhetnek majd, ezáltal nőnek a lakossági megtakarítások és a fogyasztás, amely tovább ösztönzi a gazdasági növekedést – emelik ki a közleményben.

Forrás: portfolio.hu