Blog

Ezért nem kapsz albérletet

Gabriel álnevű olvasónk Jakab Andor szellemét szabadította ránk a siralmas budapesti albérlethelyzetről írt értekezésével. Saját személyéről annyit árult el, hogy:

Több évig foglalkoztam ingatlanok hasznosításával, mint vállalkozó.

Egyben kifejtette, hogy a bonyolult, komplex problémáért (mármint az egyre megfizethetetlenebb fővárosi albérletekért) távolról sem kizárólag az Airbnb okolható.

Akkor át is adom a szót Gabrielnek, aki külön hangsúlyozta, hogy nem ingatlanközvetítőként okosodott ki a pesti lakásbiznisz aranyhalakban és bálnaürülékben dúskáló óceánjában:

Azért nem találsz kiadó lakást Budapesten, mert  Jolán néni, a kommunisták, a kapitalisták, a turisták meg Mark Zuckerberg is nehezíti a helyzetedet. Nem beszélve az adókról, a főnöködről, a könyvelőjéről, az igényeidről és a terveidről. Mindezt tetézik a jogaid és a kedves kis gügyögő bébiket váró családok. Akkor lássuk sorban:

Budapesten szeretnél lakni!

És még sokan mások. Az urbanizáció egy rendkívül erős, globális trend. ENSZ-kutatások szerint 2050-ig a fejlett világ népességének 86 százaléka él majd városokban.

Lehet, hogy katasztrófa lesz a vége, de jelenleg a munkahelyeket, szolgáltatásokat kínáló városok beszívják a vidéki lakosságot.

Az agglomerációból is megindult a visszaáramlás, mert ugye nem túl kellemes órákat ülni a dugóban,

vagy a buszon, és még drága is. Budapest mindezek felett egyre erősebb nemzetközi vonzerővel rendelkezik, amiért nemcsak a belföldiekkel, de a jobb éghajlatért, finomabb kajáért, olcsó szolgáltatásokért, alkoholért, a város varázsáért, életminőségért, barátért vagy barátnőért idetelepülő expatokkal, illetve befektetőkkel is meg kell küzdeni.

A bérurak, a kommunisták, a kapitalisták, meg az igényeid!

Mindenki hozzájárult a budapesti lakásállomány jelenlegi, nagyrészt csapnivaló állapotához.

A XIX. század második felére eső elképesztő fejlődés hatalmas panamái során épült rossz adottságú, kis telkekre összezsúfolt bérházaiban a sötét, gyenge színvonalon kialakított körfolyosós lakásokat csak tovább rontották a kommunizmus leválasztásai és az épületkarbantartások elhanyagolása.

A bérházak fele a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint még 1945 előtt épült, és akkor sem volt szempont a minőségi lakókörnyezet.

A 2008-as válság után pedig az újabb ingatlanépítési láz torpant meg – a befektetők jobb esetben visszafogták magukat, rosszabban pedig lehúzták a rolót. Érthető, hogy nem szereted a gangos ház földszinti, ázott, penészes sarki lakásást, de abból azért még mindig van kínálat.

Tovább olvasom 🙂

Forrás: index.hu