Nagyon gázos kémények

Egy 30-40 éves társasház számára akár tízmilliós költséget is jelenthet, ha a gyűjtőkémény javításra szorul. Ez lakásokként 500-600 ezres kiadást, általában hitelfelvételi kényszert és közösköltség-emelkedést jelenthet. A lakók nehezen fogadják el, hogy ami sokáig működött, miért most megy tönkre. Gyanakvásukat nem csökkenti, ha kivitelező és pénzintézet is ajánlja a szolgálatait.

Magyarország Lakógyűlést tartottak a közelmúltban egy dunántúli kisváros lakásszövetkezetében. A lakástulajdonosok már felpaprikázva érkeztek a helyszínre, miután megkapták az értesítést, milyen szankciói lehetnek, ha nem működnek együtt a hatóságokkal. Ez esetben a kéményseprőkkel, az építési és a katasztrófavédelmi hatósággal. Ismerték a gyűjtőkéményekkel összefüggő biztonsági kockázatokat, de ismerték a megélhetési kockázatokat is: a közös költségben még évekig nyögik a külső szigetelés hitelét. Újabb hitelt, különösen az idősek a nyugdíjból, nem szívesen vállalnának. Addig biztosan nem, amíg nem látnak maguk előtt hivatalos szakvéleményt a kéményük belső állapotáról.

„Nehéz elhinni, hogy országosan és általánosan most vált a gyűjtőkémények nagy része életveszélyessé, hiszen a szerkezetek állapotát a kéményseprők évente ellenőrizték – meséli neve elhallgatását kérve egy nyugdíjas pedagógus lakó. – Nem gondolom, hogy rossz munkát végeztek volna tavaly a kéményseprők, azt viszont gondolom, hogy világos és kétségbevonhatatlan képet kell kapnunk a kéményeink állapotáról, mielőtt többéves hitelfelvételbe bocsátkozunk.”

A lakásszövetkezet öt háztömbje és mintegy 100 lakásának 50 millió forintos hitelt kell felvenni, ha a mintegy húsz kémény mindegyikét javítani kell: ezt a szikár információt kapták a lehetséges kivitelezőtől. Akinek a szakértelméhez nem fér kétség, de az üzleti érdekeihez sem – magyarázta egy lakásfenntartó szövetkezet elnöke. A lakók attól végképp hideglelést kaptak, hogy bár még a nyomáspróba sem történt meg a kéményeken, az egyik nagy bank képviselője máris a törlesztőrészleteket számolta nekik. Ezt sokan inkább tartották eltúlzottnak, semmint rokonszenves előzékenységnek.

„A gyűjtőkémények állapota adhat okot aggodalomra, de ettől még léteznek megnyugtató megoldások” – mondta általánosságban a megkérdezett lakásszövetkezet elnöke. Hozzátette: villanybojlerekkel is kiválthatók a meleg vizet adó gázkészülékek, ha a társasház villamosenergia-hálózata, és az érintett családok kasszája is elbírja. „De az alternatívákat meg kell nézni, mert senki sem lopja a pénzt” – tette hozzá.

A kéményseprők és a katasztrófavédők határozott fellépése nem teljesen oktalan: Magyarországon évente 30–50 halálesetet okoz szén-monoxid-mérgezés, és 500–1000 embert kezelnek kórházban mérgezéses tünetekkel. Százezres nagyságrendben okozhat egészségügyi problémákat az akár kis koncentrációban is fejfájást, asztmát kiváltó színtelen és szagtalan gáz.

A kivitelező korrekt képet próbál adni a kötelezettségekről. Facebook-oldalukon azt írják: az évtizedekkel ezelőtt beépített, kéménytestet alkotó elemek az idő és a savas füstgázok hatására megrepedezhetnek, a szerkezetük már nem gáztömör, sőt egyes esetekben nagy darabokban hullik le a belső felszínükről a vakolat. Ez eltömítheti az alacsonyabban fekvő lakások füstjáratát. Mára kritikussá vált a helyzet a társasházak gyűjtőkéményei miatt, évente számos baleset írható ezek számlájára, tudatják.

Általában mégis a tájékozódást javasolják az általunk megkérdezett közös képviselők: egyikük arról számolt be, hogy a kéményeknek csupán a tizede akadt fenn a nyomáspróbán. Ez nekik családonként több százezres megtakarítást jelent.

A kéményseprők az országban egyre több helyen adnak ki hibakódokat, és felhívják a lakók figyelmét a javítási kötelezettségre. Ha a javítás nem történik meg határidőre, a kéményseprők kötelessége a kritikus állapotú kémények gáztömörség-vizsgálata, vagyis a nyomáspróba. Az épületgépészeti műszaki szolgáltató szerint 99 százalékban igazolja a vizsgálat az aggályokat. Ezután a kéményseprőnek már nemcsak a lakókat kell felszólítaniuk, hanem az építésügyi hatóságot és a katasztrófavédelmet is tájékoztatniuk kell. Ilyenkor 30–60 nap van a hiba megszüntetésére. A katasztrófavédelem akár le is zárathatja a kéményeket, és kötelezheti a gázszolgáltatót a szolgáltatás szüneteltetésére, a gázóra levételére. A társasház dönthet úgy, hogy nem reagál a kéményseprők figyelmeztetésére, de a cég kiemeli: az időhúzás nemcsak az életveszély fenntartását jelenti, de a hatósági eljárások díjakat és büntetést vonhatnak maguk után.

Forrás: vg.hu