Izlandon a turistaszezon közepén újra szankcionálják az Airbnb-t

Izlandon a hatóságok meg akarják előzni a világ számos nagyvárosában dübörgő és nehezen kordábantartható Airbnb robbanást, mégpedig azzal, hogy évi kilencven napra limitálnák a lakások bérbeadását, mielőtt arra külön vállakozói adót vetnének ki –írja a Guardian.

A szankcióra – amit várhatóan a héten meg is szavaznak és így törvénybe iktatnak – azért van szükség, mert Izland közel 335.000 lakosára évi 1.6 millió turista jut, ami huszonkilenc százalékos növekedés a tavalyihoz képest. Ilyen arányoknál félő, hogy alapjaiban változna a városok és az ország tájképe. A nagy robbanás egyik oka a Game of Thrones rajongók inváziója, akik a sorozat forgatási helyszíneinek felkutatása miatt érkeznek.

A problémák, amiket meg akarnak előzni, javarészt annak köszönhetőek, hogy nem tudnak elég hotelt építeni, mint amennyi turista érkezik, így Reykjavik fő utcájában közel száz lakás bérelhető a tavalyihoz képest 124 százalékos növekedést produkáló Airbnb-n keresztül, ami a helyi lakosokat kiszorítja a város központi részéből.

Utoljára áprilisban szankcionálták az Airbnb-t Izlandon, amikor egy szabály értelmében egy adott házban minden lakos beleegyezése szükséges volt ahhoz, hogy egy lakás a szállásközvetítőn keresztül bérelhető legyen.

Forrás: index.hu