Egyetlen támogatásra pályázhatnak a társasházak

Jelenleg csak egyetlen országos pályázaton kaphatnak vissza nem térítendő támogatást a lakóközösségek, erre június 15-ig lehet jelentkezni. Megfogyatkoztak a támogatások, ugyanakkor az épületenergetikai, tetőbiztonsági, kéményfelújítási és egyéb követelmények egyre nagyobb költségeket rónak a lakókra. A hitelfelvételtől félnek, az önerő pedig nem elég.

A Panel és a Panel Plusz programok után egyre szűkebb esztendőket élnek át a társasházak, mivel ma egyetlen olyan országos program fut Magyarországon, ahol vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak. A Társasházi Pályázaton összesen 10 millió forinthoz juthat a 10 nyertes ház, írja közleményében a Házfórum.hu.

A kevés pályázat hamar kimerül

Május elején két uniós pályázat is indult, ahol társasházak is részt vehettek. Ezek közül a településképet meghatározó épületek külső rekonstrukcióját támogató pályázatot már május végén felfüggesztették a források kimerülése miatt. A másik, a leszakadó településrészek felzárkóztatását célzó pályázaton pedig kizárólag az önkormányzat konzorciumi partnereként indulhatnak a házak.

Ezen felül egyes önkormányzatoknál elérhetőek kisebb-nagyobb költségvetésű pályázatok.Az önkormányzati pályázatok kerete jellemzően gyorsan kimerül a túljelentkezés során,általában komoly adminisztrációt és ügyintézést követelnek a résztvevőktől.

Ráadásul sokan lemondanak a pályázási lehetőségekről, aminek számos oka van. Egyrészt a több sikertelen indulás utáni csalódás az, ami eltántorítja a potenciális jelentkezőket. Másrészt a pályázatok többsége bonyolult, hosszadalmas adminisztrációt igényel,ami szintén komoly visszatartó erőt jelent.

Jelenleg egyetlen társasházi pályázat fut

Forrás: MTI/Kallos Bea

A hitelbe nem szívesen vágnak bele

A Magyar Fejlesztési Bank elindít egy új programot, ez azonban nem vissza nem térítendő támogatást kínál, hanem egy kedvezményes hitelkonstrukciót. Igaz, hogy a kezdeményezés mintegy 115 milliárdos kerettel indul el a tervek szerint, azonban a források könnyen felaprózódhatnak, hiszen a családi házak és a társasházak is pályázhatnak. Előbbiek 1-10 millió, utóbbiak pedig 0,5-7 millió forintot igényelhetnek.Mindez ráadásul hosszú távú lekötöttséget hoz magával, mivel a hitel futamideje 20 év.

Szigorodnak az előírások

Az elnyerhető támogatás egyre keveseb, ugyanakkor a finanszírozandó projektek egyre sűrűsödnek.

Az uniós irányelvnek megfelelően megalkotott magyar jogszabályok három lépcsőben szigorítják a hazai épületenergetikai előírásokat:

  • 2017. december 31-ig csak az uniós vagy állami forrásból történő felújítások esetében kötelesek a házak szem előtt tartani az új, a korábbinál szigorúbb határértékeket,
  • 2018. január 1-jétől már minden energetikai korszerűsítésbe belevágó hazai társasháznak és lakásszövetkezetnek meg kell felelnie ezeknek a kritériumoknak,
  • 2020. december 31-ét követően minden új építésű épületnek az úgynevezett „közel nulla energiaigény” kritériumának kell megfelelnie.

Új feladatok a társasházaknak

Emellett életbe lépett a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény és a kazáncserét szabályozó jogszabály is, amik az égéstermék-elvezetők kezelése, felújítása szempontjából jelentenek fontos feladatokat a házaknak.

Az energiahatékonysági törvény szerint pedig 2016. december 31-igminden távfűtött és házközponti fűtésű többlakásos lakóépület lakásait fel kell szerelni költségmegosztókkal.Ennek célja, hogy a valóban fogyasztásarányos lehessen az időszaki elszámolás és számlázás, ami akár 17-20 százalékos költségcsökkenést is eredményezhet a szakértők szerint.

Forrás: origo.hu