Naponta szedi áldozatait a szén-monoxid

Rendszeresen ellenőrzött kéménnyel, szakszerűen üzembe helyezett gázkészülékekkel és a levegő-utánpótlás biztosításával előzhetők meg a szén-monoxid-mérgezés okozta tragédiák, mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

Alig két nap alatt négy helyen is szén-monoxid-mérgezés történt az országban. Szombaton Szadán végződött tragédiával szén-monoxid-mérgezés, de Kazincbarcikán, Csanádapácán és Esztergomban is riasztották a tűzoltókat a gyilkos gáz miatt. A fűtési szezon kezdetekor nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a különböző készülékek ellenőrzése. A tragédiák többsége odafigyeléssel megelőzhető lenne.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy mindig szakember helyezze üzembe a fűtő- és gázkészülékeket, de már a berendezés kiválasztásakor is érdemes a szakember javaslatát követni.

Ezen nem szabad spórolni, mint ahogy a műanyag nyílászáró vásárlásakor – az érintett helyiségben működő gázkészülék esetén – kötelező légbeeresztőn sem: ha a szellőzőn keresztül nem képes, a készülék a kéményből fogja elszívni a levegőt, vagyis ez esetben már az égésterméket, mondta a szóvivő. Így aki attól fél, hogy kiszökik a szellőzőn a meleg, megfulladhat a hermetikusan lezárt helyiségben.

A berendezések helyes működését csak a rendszeres kéményellenőrzés, a szakszerűen üzembe helyezett készülékek és a levegő-utánpótlás biztosítása garantálja. A szén-monoxid-érzékelő már “csak tűzoltás”, de a közvetlen életveszély elhárítását kizárólag ez biztosítja, hiszen a szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, az állatok sem érzékelik, közölte a Hajdu Márton.

Forrás: mti.hu