Hogyan csökkentsük a fűtésszámlát?

Télen a rezsiköltségek legnagyobb részét a fűtés viszi el, és gyakran akkor is hatalmas számlákat fizetünk, ha nem fűtjük be teljesen a lakást. Jöjjön néhány hasznos tanács a fűtés számla csökkentésére.

Ha igazán komoly összegeket akarunk lefaragni a fűtésszámlánkból, akkor nagyon alaposan be kell csomagolni a házunkat. Ehhez részletesen fel kell térképezni a tetőt, a nyílászárókat és a pincét is.

– Egy fal külső hőmérsékletét 4-5 fokkal is lehet csökkenteni télen a megfelelő szigeteléssel, ami 24-30 százalékos energia-megtakarítást eredményez – mondta a Kosár című magazinműsorban Prohászka Rajmund, a Stonewood Kft. műszaki munkatársa.

Figyeljünk a mindennapokban 

Vannak ugyanakkor ennél olcsóbb megoldások is.

– Ha a függöny nem a radiátor előtt, hanem mögött van, vagy nem szárítunk a fűtőtesten éjjel-nappal ruhát, és nem arra rakjuk a kabátot, akkor nem fogjuk le a fűtőtevékenységet. Tehát ügyelni kell arra, hogy a radiátor „szabadon lélegezhessen” – emelte ki Veresegyházi Béla, a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika épületgépészeti szaklap szerkesztője.

Azzal viszont, ha napközben egyáltalán nem fűtünk, este viszont feltekerjük a fűtést, nem nagyon csökkentjük a kiadásainkat, ugyanis a nagy hőmérséklet különbség kiegyenlítése miatt csak növeljük a számlát.

Fotó: ShutterstockFotó: Shutterstock

Nagyobb beruházás, nagyobb megtakarítás 

Hosszú távú megtakarításnál viszont már nagyobb beruházásokra van szükség. Ilyen például a hőszivattyús rendszer, melynek előnye az alacsony üzemeltetési költségek mellett, hogy nemcsak fűtésre, de nyáron hűtésre is használhatjuk.

Ezt a rendszert elsősorban újépítésű házakban ajánlják kialakítani. Egy meglévő fűtési rendszert ilyenre cserélni sokkal költségesebb, mint eleve ezzel megtervezni egy épülő ház fűtését.

Miskolczi Imre passzívház szakértő pedig, éppen egy átalakított budapesti önkormányzati bérházban magyarázta a passzívházzá való átalakítás előnyeit. A lakásokban minimalizálják a levegő áramlását. A légutánpótlást egy gépi hővisszanyerő szellőztetővel oldják meg. Ahová friss levegő kell, oda befújják, ahol a szagok keletkeznek, ott elszívják, így a lakásban kiegyenlített lesz a légcsere.

– Általánosan az épületek fűtési hőveszteségének 30 százalékát a szellőztetési hőveszteség teszi ki, amit ezzel majdhogynem nullára tudjuk redukálni – mondta a szakértő.

Forrás: hirado.hu