A szivárgás jócskán megemeli a számlát – olvasói levél

„Tizenhat lakásos szövetkezeti lakásban lakunk, és nagyon bosszant, hogy nagy az eltérés a mellékmérők és a főmérők által mért vízfogyasztás között. Ez a mennyiség körülbelül 100 ezer forintos közösvízdíj-különbözetet jelent, amit a közös költségből kell kifizetni. Azt gyanítjuk, hogy talán helytelenül szerelték fel a vízórákat. Mi a teendő ebben az esetben? Bármerre megyünk, falakba ütközünk, nem találjuk a megoldást.”

 

A vízdíjkülönbözet okának kiderítéséhez több körülményt érdemes megvizsgálniuk. Van közöttük olyan, amit szabad szemmel is meg tudnak állapítani, és olyan, amihez tanácsos szakember segítségét kérniük.

Az első és legfontosabb, hogy ellenőrizzék a méretlen vezetéket, vajon nincs-e csőtörés miatti szivárgás. Ha a bekötési főmérő után, de még a mellékvízmérők előtt (akár a telken a földben, akár a pincei szint alatt) csőtörés van, akkor azt a bekötési mérő számolja, de értelemszerűen a mellékvízmérők nem. Ebből adódhat különbözet, bár akkora mennyiségű víz, mint amiről önök írnak, valószínűleg csak a föld felé folyhat el. Amennyiben ilyen szivárgás látszik, célszerű szakembereket felkérni arra, hogy kiderítsék, hol folyik el a víz. Ők modern műszereik – talajmikrofon, érintőmikrofon és kollerátor – segítségével átvizsgálják a vízhálózatot és segítenek a hibák – például csőtörések, szivárgások, egyéb sérülések – felkutatásában.

Ezek mellett érdemes azt is ellenőrizni, hogy vajon minden mellékvízmérő hiteles-e, mert a hitelesítés nélkül telepített vízmérők nem jelennek meg levonásként a társasházi főmérőn átfutó vízmennyiség szempontjából.

Előfordulhat az is, hogy egyes tulajdonosok helytelenül jelentik vízfogyasztásukat, vagy (például Budapest területén) átlagfogyasztás-számításban vannak, ami kevesebb, mint amennyit valóban fogyasztottak (az ilyen ügyfelek esetében évente csak egyszer van elszámolás).

Érdemes azt is megvizsgálni, hogy a főmérőt minden esetben leolvassák-e, mert előfordulhat, hogy – ha a ház, vagy a közös képviselő nem biztosít bejutást a mérőhöz – úgynevezett becsült fogyasztást számolnak, ami szintén nem fedi a valós állást.

(Weisz Gábor Miklós, a Magyar Közös Képviselők Egyesületének szakmai igazgatója, Makke.hu)